Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
Dit is een gezamenlijk persbericht van de         
provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat Directie 
Noord-Brabant, Ministerie van LNV en Brabants     
Landschap.                                        
                                                  

Natuurbrug belangrijk voor toekomstig Nationaal Landschap

Europese subsidie voor aanleg natuurbrug Het Groene Woud

De provincie Noord-Brabant ontvangt een EU-bijdrage van bijna
905.700 euro voor de realisatie van de natuurbrug Het Groene Woud. Aangevuld met eenzelfde bedrag van de provincie, betekent dit dat provincie voor de natuurbrug een subsidie van ruim 1.811.000 euro beschikbaar stelt. De provincie ontvangt de subsidie in het kader van het Plattelands Ontwikkelingsprogramma (POP) uit het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw (EOGFL).

Rijkswaterstaat, Provincie Noord-Brabant, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit financieren de natuurbrug gezamenlijk. Rijkswaterstaat staat aan de lat voor de uitvoering. Het gereserveerde budget is 9,1 miljoen euro. Daarvan dragen LNV en de Provincie (waarvan 50% EU-subsidie) elk 1,8 miljoen euro bij. RWS betaalt 5,5 miljoen euro. Het Brabants Landschap als natuurbeheerder draagt haar steentje bij door de benodigde gronden ter beschikking te stellen en de natuurbrug in de toekomst te beheren.

Cruciaal

De natuurbrug over de A2 ter hoogte van Best verbindt het Beerzedal met het Dommeldal. Rijkswaterstaat is reeds begonnen met de werkzaamheden. Het is de bedoeling de natuurbrug in januari 2005 te openen. De natuurbrug is cruciaal in de ontwikkeling van Het Groene Woud. De natuurgebieden worden hiermee aan elkaar gesmeed waardoor het mogelijk wordt dat dieren van het ene naar het andere natuurgebied trekken en dat de flora zich beter kan ontwikkelen en verspreiden. Momenteel vormt de A2 een belangrijke barrière voor veel diersoorten. Met de aanleg van de brug met een breedte van 50 meter krijgen verschillende diersoorten de gelegenheid om de A2 te passeren.


Uniek

De natuurbrug gaat over de rijksweg en de parallelweg heen, zodat de groene zone op een hoogte van circa zeven meter komt te liggen. Dit is uniek in Nederland. Tot nu toe liggen natuurbruggen vrijwel op maaiveldhoogte doordat de rijkswegen ingesneden in het landschap liggen. De natuurbrug wordt van maaiveld tot maaiveld maar liefst 200 meter lang en 50 meter breed. De zijkanten van de natuurbrug worden ingericht met aarden wallen om geluid en licht afkomstig van de rijksweg, tegen te houden. Afrastering moet voorkomen dat dieren op de weg raken.