Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Zuidoost- en Oost-Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

10 mei 2004

Behandeld

Marije Balt


Kenmerk


- DZO/WB/90-04

Telefoon

070 ­ 348 5749


Blad


- 1/1

Fax

070 ­ 348 5329


Bijlage(n)


- ---


Betreft

Kosovo


-

Tijdens het AO RAZEB van 22 april jl. verzocht het lid Koenders mijn steun te overwegen aan gezamenlijk onderzoek door zowel Kosovo-Serviërs als Kosovo-Albanezen naar de oorzaken en gevolgen van de gebeurtenissen van 17 en 18 maart jl.

Voor de goede orde wil ik er graag op wijzen dat de Nederlandse regering reeds steun (EUR 470.305) aan de Kosovaarse Assemblee geeft via een project van East West Parliamentary Practice Project (EWPPP). In het kader van dit project wordt thans een parlementaire commissie begeleidt die de onlusten op 17 en 18 maart onderzoekt.

Ik begrijp dat EWPPP pleit voor deelname van Kosovo-Serviërs aan deze commissie, ondanks het feit dat deze groep vooralsnog weigert deel te nemen aan de vergaderingen van de Assemblee.

Ik deel uw mening dat het belangrijk is dat gewerkt wordt aan initiatieven waarin Kosovo-Serviërs en Kosovo-Albanezen beiden deelnemen en gezamenlijk trachten een weg voorwaarts te vinden. Ik ben dan ook, samen met de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, alleszins bereid steun te overwegen aan zinvolle initiatieven ten bate van samenwerking van deze bevolkingsgroepen. -

De minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot