Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Vergunningen Provincie voor ontgronding laatste deel Kraaijenbergse Plassen

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben vergunning verleend voor het ontgronden van de locatie Uitbreiding Beers-oost in de gemeente Cuijk. Dit circa vijftig hectaren groot gebied langs de Maas is onderdeel van het project Kraaijenbergse Plassen. Het is de laatste fase van een eind jaren '60 in gang gezette grootschalige beton- en metselzandwinning.

Met de afronding van het project krijgt de gemeente Cuijk meer mogelijkheden het grootschalige recreatieproject 'Waterpark' in het aangrenzende gebied Dommelsvoort te realiseren. Een compensatieplan voor de das wordt gerealiseerd op een nabij gelegen locatie. Deze moet structurele en duurzame kansen bieden aan de dieren die in het gedrang komen door de nieuwe ontgronding en binnen afzienbare termijn moeten wijken door de aanleg van het recreatiepark. Vergunninghoudster Smals Bouwgrondstoffen is verplicht een bijdrage van 250.000 euro te betalen voor de realisering van de compenserende maatregelen.

Brabants aandeel
Een eerder verleende vergunning voor het noordelijke gedeelte van deze locatie is door de Raad van State vernietigd. Het bevatte naar haar mening beperkingen die onevenredig nadelige effecten voor de zandwinners met zich brachten. Deze beperkingen hadden vooral betrekking op de omvang van de hoeveelheid te winnen beton- en metselzanden. De nu verleende vergunning is conform de aanvraag van Smals Bouwgrondstoffen. Tegelijkertijd is in een ontwerpbeschikking de ontgrondingvergunning verleend voor het zuidelijke gedeelte van de locatie.
Beide beschikkingen liggen vanaf 26 april gedurende zes weken ter visie. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de Raad van State, respectievelijk bedenkingen indienen bij Gedeputeerde Staten.

De vergunninghoudster moet de winruimte in het noordelijke gedeelte delen met de overige bij dit project betrokken zandwinners. Met de vergunningverlening is het Brabants aandeel in de landelijke taakstelling voor de winning van beton- en metselzand voor de periode 1999-2008 geheel gerealiseerd. De winruimte voor het zuidelijke gedeelte is volledig aan Smals Bouwgrondstoffen toegewezen.

Tot verleden
De einddatum van de ontgrondings- en herinrichtingwerkzaamheden is bepaald op 31 december 2007. Binnen afzienbare termijn komt er dus een definitief einde aan het grootschalige project Kraaijenbergse Plassen; een grootschaligheid die zich kenmerkte door zijn omvang en door de langdurige periode waarin het is gerealiseerd. Dergelijke grote projecten behoren nu definitief tot het verleden. Voortaan kunnen alleen kleinschaliger projecten worden vergund die de ruimtelijke kwaliteit verhogen en waarbij wordt ingespeeld op gewenste kansen die ontgrondingen bieden voor natuurontwikkeling, recreatie, wonen aan of op het water en waterbeheer.

Presentatie milieueffectrapportage
Vrijdag 11 juni organiseren de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Cuijk, Heeswijkse Kampen B.V. en Smals Bouwgrondstoffen B.V. een bijeenkomst die ingaat op de natuurwaarden in en nabij de Kraaijenbergse Plassen. Daarbij zal de gedeputeerde voor milieu, water en natuur in de provincie Noord-Brabant, Lambert Verheijen, de resultaten presenteren van de vierde evaluatie van het Milieu Effect Rapport ontgrondingen Kraaijenbergse Plassen.



Provincie Noord-Brabant