BLOKKER HOLDING B.V.



Persbericht

Blokkerconcern continueert omzet- en resultaatgroei in 2003/04

Laren, 10 mei 2004 - Blokker Holding, waartoe onder andere behoren de winkelketens Blokker, Bart Smit, Leen Bakker, Casa, Intertoys, Xenos, Marskramer, Holland Handels Huis, Maxi Toys, Hoyng, E-Plaza en Tuincentrum Overvecht, heeft in het boekjaar 2003/04 eindigend op 24 januari 2004, een aanzienlijke stijging van de winst gerealiseerd. Bij een omzetgroei van bijna 5% tot Euro 2.263 mln. nam de netto winst toe met 24% tot Euro 105,5 mln. Het concern heeft daarmee de positieve ontwikkelingen van het boekjaar 2002/03, ook onder moeilijke marktomstandigheden, weten te continueren.

De netto concernomzet van Euro 2.263 mln. werd gerealiseerd met 15 winkelformules in 13 landen. Het aantal winkels steeg met 63 tot 2503 (inclusief 661 franchisevestigingen), waarvan in Nederland 1528. Het aantal medewerkers nam in het afgelopen boekjaar toe tot 22.825 waarvan 16.555 in Nederland.

Het bedrijfsresultaat (EBIT) van het Blokkerconcern steeg met 16% tot Euro 174,6 mln. en de cashflow met 17% tot Euro 174,3 mln. Van de cashflow werd 47% geïnvesteerd voornamelijk in expansie en renovatie van de winkels, maar ook in nieuwe informatie- en beveiligingssystemen. In Nederland bedroegen de investeringen Euro
55,5 mln. en in het buitenland Euro 26,9 mln. De solvabiliteit nam toe tot 45%, gerelateerd aan het balanstotaal van Euro 792,5 mln.

Ondanks sterke concurrentie en een stagnerend consumentenvertrouwen heeft het Blokkerconcern zowel de omzet, door innoverende assortimenten, als de bruto marge, o.a. door een lagere dollar, kunnen verbeteren.
Gekoppeld aan een stringente beheersing van de kosten resulteerde dat in een forse toename van de netto winst. Deze winstgroei nam verhoudingsgewijs in het buitenland sterker toe dan in Nederland. Het buitenland benadert inmiddels 1/3 deel van het totale concernresultaat. Met voorop de Blokkerformule in Nederland en België waren het daarnaast vooral Xenos in Nederland, Leen Bakker in België en Casa in België, Frankrijk en Spanje alsmede de internationale groothandel Trend Center die een forse groei van de resultaten lieten zien. Daarentegen zorgden toegenomen concurrentie en verdergaande branchevervaging bij de speelgoedketens voor een druk op de marge en het resultaat.
In Duitsland realiseerden Xenos en Intertoys verbeterde resultaten, hoewel daar nog altijd sprake is van terughoudende consumentenbestedingen.

Aan het eind van het boekjaar heeft Bart Smit de Belgische speelgoedketen Christiaensen overgenomen. De resultaten van de bij deze overname betrokken activiteiten worden eerst vanaf het nieuwe boekjaar 2004/05 in de cijfers verwerkt. In het afgelopen boekjaar is ook een nieuwe winkelformule onder de naam Holland Handels Huis aan het concern toegevoegd. Het assortiment wordt gekenmerkt door snel wisselende en laaggeprijsde trendy cadeau- en gebruiksartikelen. De winkels onder de Giraffe-vlag, ultimo boekjaar nog 24, zullen worden overgedragen aan andere ketens van het concern.

Verwachting
Tot en met april vertoont de totale vergelijkbare omzet van het concern nauwelijks groei ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar, waarbij het buitenland wederom een positiever beeld vertoont dan Nederland. De expansie van het concern in binnen- en buitenland zal evenwel onverminderd worden voortgezet. En hoewel voor het uiteindelijke jaarresultaat de tweede jaarhelft bepalend blijft, is thans de verwachting dat de totale concernomzet verder zal toenemen en het resultaat over het boekjaar 2004/05 dat van het afgelopen boekjaar ten minste zal kunnen evenaren.


-