Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Intensieve samenwerking: klant als maat voor dienstverlening Gemeente en CWI openen poortwacht

Sittard-Geleen, 10-5-2004 - De gemeente en het CWI laten zien dat ze intensief gaan samenwerken. De eerste stap in die richting is gezet: wethouder Frans Wagemans opent dinsdag 11 mei om 14 uur de poortwacht.

Op dit moment zijn ongeveer 2.800 mensen in onze gemeente afhankelijk van een bijstandsuitkering. Streven is om dat aantal op 1 januari 2007 teruggebracht te hebben naar 2.300. De nadruk wordt op dit moment gelegd op werk boven uitkering, omdat de gemeente sinds 1 januari zelf financieel verantwoordelijk is voor uitkeringen.

Poortwacht

De poortwacht is een team van medewerkers van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente. Dat team gaat de mensen die een uitkering aanvragen, in samenwerking met het CWI aan het werk helpen. In de eerste acht weken, de periode dat een aanvraag voor een uitkering loopt, wordt alles in het werk gesteld om de aanvrager te begeleiden naar werk. Daarvoor heeft de gemeente een aantal instrumenten ter beschikking, zoals reïntegratietrajecten, premies bij het aanvaarden van werk, loonkostensubsidies voor werkgevers, opleidingen en tijdelijke gesubsidieerde banen.

Nieuw: Work First

Een voor onze gemeente nieuw instrument is Work First. De klant krijgt binnen korte tijd na de aanvraag tijdelijk werk aangeboden bij Vixia. Voor de periode dat de klant werkzaam is bij Vixia, wordt zowel een productiedoel als een leerdoel gesteld. Zo leert de klant wat er van hem of haar wordt verwacht in een productieomgeving. Daarnaast krijgt hij of zij een sollicitatietraining en persoonlijke begeleiding.

Jongerenloket

Naast de poortwacht wordt ook het jongerenloket geopend. Dit is een onafhankelijk initiatief van het CWI. Doel van het jongerenloket is dat jongeren onder de 23 jaar niet langer dan drie maanden zonder werk of opleiding zitten. Met de jongere wordt een traject uitgestippeld, eventueel in samenwerking met het regionaal meld- en coördinatiepunt voortijdig schoolverlaten. Het behalen van een startkwalificatie - de minimale opleiding die nodig is om een vak te kunnen uitoefenen - staat daarbij voorop. Het jongerenloket zal bovendien bedrijven in de regio ondersteunen om banen voor jongeren te creëren.




Gemeente Sittard-Geleen