Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA Den Haag

Uw brief Ons kenmerk
AV/WTZ/2004/31424

Onderwerp Datum
Derde nota van wijziging op het 10 mei 2004
wetsvoorstel Wet bestuurlijke boete
Arbeidstijdenwet (Kamerstuk 29 000)

Hierbij bied ik U, mede namens de minister van Verkeer en Waterstaat, een derde nota van wijziging aan op bovenvermeld wetsvoorstel.
De wijziging betreft een aanvullende correctie in artikel 11:3 van het wetsvoorstel betreffende de handhaving in de transportsectoren (derde lid) en in het bijzonder de handhaving in het wegvervoer in relatie tot de recidivebepaling (eerste lid).

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

2

29 000
Wijziging van de Arbeidstijdenwet in verband met de invoering van
bestuursrechtelijke handhaving en de daarmee samenhangende bepalingen (Wet bestuurlijke boete Arbeidstijdenwet)

DERDE NOTA VAN WIJZIGING
Ontvangen ...

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

Artikel I onderdeel E wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan het eerste lid van artikel 11:3 wordt toegevoegd: `, behoudens in bij algemene maatregel van bestuur te bepalen gevallen'

B

In het derde lid van artikel 11:3 vervallen de aanduidingen "4:3, eerste lid," en "4:3, tweede tot en met vierde lid".

Toelichting

Onderdeel A
De in artikel 11:3, eerste lid, opgenomen recidivebepaling is algemeen van aard. De handhavingspraktijk binnen de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit vervoer is echter zeer divers. De directe aanleiding van de hier voorgestelde wijziging is de handhavingspraktijk in het wegvervoer daar waar het toezicht op de naleving verloopt via staande houdingen langs de openbare weg. Deze wijze van handhaving via wegcontroles kan er toe leiden, dat in een onderneming in een korte periode meerdere beboetbare feiten worden vastgesteld en dat daardoor snel sprake is van herhaalde recidive, waarop artikel 11:3, eerste lid van toepassing is. Om die reden is het noodzakelijk om de mogelijkheid te creëren om voor het wegvervoer van deze algemene recidivebepaling af te wijken.

Onderdeel B
In artikel 11:3, derde lid, is de strafbaarstelling geregeld daar waar sprake is van het ernstig in gevaar brengen van de verkeersveiligheid. Het causale verband tussen het ontbreken van een deugdelijke registratie en het ernstig in gevaar brengen van verkeersveiligheid leidt echter tot bewijsrechtelijke problemen, doordat dit verband doorgaans niet is aan te tonen. Daarom wordt voorgesteld de aanduidingen die betrekking hebben op artikel 4:3 te laten vervallen.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

A.J. de Geus