ARTTRA

ARTTRA 2004
de specialist in culturele programmas op maat
Jaargang 12, nummer 2

Breitner & workshop fotocollage
De Schatkamer van het Gemeentearchief
World Wide Video Festival & Het Stedelijk Museum C.S. Workshop Goed Kijken

Breitner & workshop fotocollage
De naam George Breitner (1857-1923) is onlosmakelijk met de stad Amsterdam verbonden. Zijn sfeervolle schilderijen van plekken als het Rokin, Dam en de Brouwersgracht zijn zeer bekend. De tentoonstelling 'Breitners Amsterdam' in het Amsterdams Historisch Museum toont een fascinerend beeld van de bruisende en schilderachtige hoofdstad rond 1900, vol culturele en maatschappelijke veranderingen. Uw ARTTRA gids leidt u rond en neemt u daarna mee voor een wandeling in de sporen van Breitner! Op zijn plekken maakt u met een wegwerpcamera uw eigen opnames.
Anno 2004 zijn er weer vele veranderingen zichtbaar door o.a. het bouwen aan de NoordZuid-lijn. Terwijl uw gezelschap een welverdiende lunch geniet, worden de rolletjes ontwikkeld en afgedrukt. In een sfeervol atelier maakt u met deze foto's, tijdschriftfoto's en gekleurd papier een fotocollage: uw eigen impressie van Amsterdam. Na afloop een diner in een sfeervol restaurant.
Amsterdams Historisch Museum - 'Breitners Amsterdam' t/m 5 september 2004

Exclusieve rondleidingen Schatkamer Gemeentearchief In het Amsterdamse Gemeenteacrhief liggen op ruim 35 km stellingen talloze papieren schatten opgeslagen. Vanaf april verzorgt
ARTTRA exclusieve rondleidingen door de Schatkamer. Hier is een selectie gemaakt van bijzondere soms eeuwenoude archiefstukken. Zoals het dikste boek van de Wisselbank, een brief van Charles Darwin, oude plattegronden, affiches of een foto van Audrey Hepburn in Gerzon.
Om in de sfeer te komen bieden wij vooraf een korte film waarin Geert Mak vertelt hoe spannend het Gemeentearchief wel is! Ook kunnen wij op uw verzoek speciale stukken tonen, zoals historische stukken uit de financiële wereld, gezondheidszorg en de bouw. www.gemeentearchief.amsterdam.nl
www.arttra.com/reserveren.htm

Workshop Goed Kijken en absinthproeverij
ARTTRA organiseert een workshop die de geheimen van Van Gogh ontsluiert! In het Van Gogh Museum krijgt uw gezelschap eerst een rondleiding langs de schilderijen van Van Gogh of bijvoorbeeld door de grote zomertentoonstelling 'Manet: impressies van de zee'. Tijdens de rondleiding gaat uw gids vooral in op aspecten als kleurgebruik, verftechniek, compositie en voorstelling. In verschillende groepjes gaan de deelnemers daarna zelf goed kijken om uiteenlopende vragen over de schilderijen van Van Gogh te kunnen beantwoorden.
Na de workshop vaart u met de gids door de grachten naar de oude binnenstad. In een historisch proeflokaal krijgt u een exclusieve proeverij van onder meer absinth, het populaire 19de eeuwse groene drankje waar menig kunstenaar verslaafd aan was... Tijdens de proeverij krijgt de winnende groep een toepasselijke prijs!
Van Gogh Museum - Amsterdam: 'Manet: impressies van de zee' - 18 juni t/m 26 september

World Wide Video Festival & Het Stedelijk Museum C.S. In het voormalige hoge TPG-gebouw naast het C.S in Amsterdam gaat veel gebeuren! Op de bovenste etage komt een lounge restaurant met uitzicht over de stad.
Het Stedelijk Museum C.S. opent er op 15 mei haar expositieruimte met o.a. meubels uit eigen collectie, van o.a. Piet Kramer en Gerrit
Rietveld. Onder het Stedelijk toont Post Amsterdam vele internationale woonmerken de allernieuwste ideeën voor wonen en werken.
Op 10 juni start in het Stedelijk tevens het World Wide Video Festival,
het jaarlijkse internationale festival voor mediakunst te Amsterdam.
Gedurende tien dagen wordt werk van ruim honderd kunstenaars uit 30 landen getoond. ARTTRA organiseert exclusief voor WWVF lezingen en rondleidingen over dit festival. Zie voor gratis lezingen
'Pixels en Frames' onze website.
Voor wie wat avontuurlijks wil - van lezing tot dagprogramma - kan bij ARTTRA terecht!
World Wide Video Festival 2004 - 10 t/m 20 juni - www.wwvf.nl