SENTER

EUR 1,1 miljoen voor innovatieve arboproducten

In 2004 stelt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) EUR 1,1 miljoen subsidiegeld beschikbaar voor ondernemers die een vernieuwend arbovriendelijk bedrijfsmiddel of -product ontwikkelen en op de markt willen brengen. Het product moet bij de eindgebruikers bijdragen aan de verbetering van de werkomgeving van werknemers. SZW wil zodoende de arbeidsomstandigheden verbeteren en het ziekteverzuim terugdringen.

Blonderen zonder irritatie
Een voorbeeld van een nieuw product dat ontwikkeld wordt ter verbetering van de werkomstandigheden, is de zogenaamde blondeerdispenser voor kappers. Een ontwerpbureau bedacht samen met vakbond en werkgeversvereniging een plan om blondeerpoeder te verwerken in een dispenser, een gesloten systeem waarin het doseren en het mengen mechanisch plaatsvindt. Hierdoor wordt de kans dat kappers last krijgen van kapperseczeem een stuk kleiner. Het inademen en aanraken van blondeerstoffen veroorzaakt nu namelijk bij ruim eenderde van de kappers wel eens dergelijke allergische reacties.

Criteria
Het subsidieprogramma stelt verschillende eisen aan de innovatieve projecten. Zo moet het gaan om de ontwikkeling van een nieuwe toepassing van een (eventueel al bestaande) technologie. Verder moet het eindresultaat van het project een arbovriendelijk product zijn dat economisch voordeel oplevert voor zowel de eindgebruiker als de ontwikkelaar zelf. De maximale subsidie bedraagt 50% procent van de totale projectkosten met een maximum van EUR 95.000.

Indieningstermijn
Ondernemers kunnen de subsidie aanvragen door een projectvoorstel te schrijven. Het projectvoorstel moet tussen 16 augustus en 30 september worden ingediend. Het is zinvol om het projectidee ruimschoots vóór deze datum te bespreken met SenterNovem (vestiging Den Haag), die dit subsidieprogramma uitvoert.

Seminar Innovatieve arboproducten
Op donderdag 17 juni vindt het seminar plaats waarop het subsidieprogramma wordt toegelicht. Dit seminar is bedoeld voor geïnteresseerde ondernemers, producenten, ontwerpers, ergonomen, arbodeskundigen en andere partijen die informatie willen over de subsidiemogelijkheden. Zij kunnen zich kosteloos inschrijven via de website www.senter.nl/arbo. Tijdens het seminar vertellen projectleiders die gebruik maakten van deze subsidie over hun ervaringen. En natuurlijk worden er verdere ins & outs over het programma gegeven, zowel door SenterNovem als door SZW.

Algemene informatie
Het subsidieprogramma Preventie van arbeidsuitval maakt deel uit van het arbobeleid van SZW. Meer informatie over het programma en voorbeelden van projecten vind u op: www.senter.nl/arbo. Natuurlijk kunt u ook informatie verkrijgen van SenterNovem, telefoon 070-373 54 52.

21)Binnen het arbobeleid van SZW vallen onder meer de arboconvenanten en Farboregeling. In arboconvenanten maken werkgevers, werknemers en overheid bindende afspraken om de werkomstandigheden binnen een bedrijfstak te verbeteren. De Farboregeling geeft de werkgever een fiscaal voordeel als hij een bovenwettelijk arbovriendelijk bedrijfsmiddel aanschaft.

SenterNovem is ontstaan uit een fusie van Senter en Novem. De nieuwe organisatie bundelt kennis en innovatie, energie, klimaat, milieu en leefomgeving. SenterNovem draagt hiermee bij aan een sterkere positie van het bedrijfsleven in ons land en aan en duurzamere samenleving, met zorg voor mens en milieu.De fusie bundelt het beste van beide. In de loop van 2004 zal de nieuwe organisatie steeds meer vorm krijgen.