KNMVDIERGENEESKUNDE

Nieuw Europees paspoort voor gezelschapsdieren

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de beroepsvereniging voor dierenartsen, is deze week begonnen met de uitgifte aan de dierenartsen van de nieuwe Europese paspoorten voor gezelschapsdieren.

De KNMvD geeft al enige jaren het dierenpaspoort uit. Diereigenaren die met hun huisdier naar het buitenland willen reizen dienen in het bezit te zijn van dit paspoort. Vanaf 3 juli 2004 veranderen de regels voor het reizen met gezelschapsdieren in Europa. Vanaf die datum gelden voor bijna alle Europese lidstaten dezelfde eisen. Vanwege de nieuwe Europese regelgeving heeft de KNMvD een nieuw Europees dierenpaspoort laten maken. Nederland is hiermee het eerste land met een officieel dierenpaspoort.
Het paspoort is goedgekeurd door de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees die daar namens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verantwoordelijk voor is.

Regels
Voor het vervoer van honden, katten en fretten gaan vanaf juli de volgende algemene regels gelden:

1. Een identificatie (het dier dient in bezig te zijn van een chip of tatoeage);

2. Het dier dient gevaccineerd te zijn tegen hondsdolheid (rabiës);
3. De eigenaar dient in bezit te zijn van het bovengenoemd nieuwe Europees paspoort voor gezelschapsdieren.

Eigenaren van honden, katten en fretten die van plan zijn hun huisdier mee te nemen op vakantie naar het buitenland moeten dus eerst langs hun dierenarts. Alleen de dierenarts kan het paspoort aan de diereigenaar uitreiken.