Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Apeldoorn


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT APELDOORN


10 mei 2004


Advertentie-oplichters gepakt


De politie in Apeldoorn heeft vrijdagnamiddag twee zogenaamde advertentie-oplichters aangehouden en ingesloten. Het betreffen een 41 jarige man uit Zutphen en een 40 jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.
Van enkele ondernemers uit de Adelaarslaan kwamen vrijdag meldingen binnen, dat een onbekende man geprobeerd had hen op te lichten door via de telefoon te melden dat er nog een rekening open stond voor een advertentie in een blaadje voor ouderen en zieken en dat hij dat geld nog die middag wilde komen innen.
Enkele ondernemers kregen argwaan en vermoedden dat het om oplichting ging. Met de politie werd afgesproken, dat de ondernemers onmiddellijk zouden bellen zodra de man zich zou melden.
Toen een man zich even later bij een ondernemer meldde om het geld te innen, werd geen geld afgegeven, maar de politie gebeld en een signalement en het kenteken van een witte auto werd doorgegeven. De betreffende auto met twee inzittenden werd kort daarop door de politie op de Marchantstraat aangetroffen. Beide mannen werden aangehouden op verdenking van poging tot oplichting. Uit het onderzoek is gebleken dat het tweetal in de regio al langere tijd samen actief is geweest. De één legde telefonisch contact, waarna de ander op de ondernemer afging. Er werden bedragen gevraagd variërend van 50 tot 100 euro. Een verdachte schatte het aantal ondernemers dat intussen betaald had op ca. 200. Volgens hun verklaring zou men actief geweest zijn in Apeldoorn, Gorssel, Zutphen, Doetinchem, Dieren en Arnhem.
In de auto trof de politie spullen voor het knippen en plakken van advertenties uit blaadjes. Gedupeerden die in de afgelopen tijd ook op deze manier menen te zijn opgelicht, kunnen bij de plaatselijke politie aangifte doen, waarna de aangifte bij het dossier in Apeldoorn zal worden gevoegd.


Nadere informatie:

Bureau Persvoorlichting

055 - 548 60 58

055 - 548 60 52



---- --