VERENIGING VNO-NCW


VNO-NCW: Bedrijfsleven maakt plan voor eenvoudig Bouwstoffenbesluit

Den Haag, 10 mei 2004 - De huidige regels voor gebruik en hergebruik van bouwstoffen moeten ingrijpend vereenvoudigd worden. Het zogeheten Bouwstoffenbesluit, dat sinds 1999 functioneert, is voor het bedrijfsleven onnodig ingewikkeld. Bovendien is het milieu er niet mee gebaat; het besluit was bedoeld om het hergebruik van bouwstoffen te stimuleren, maar door zijn ingewikkeldheid vormt het daarvoor eerder een belemmering.

Dit heeft VNO-NCW-voorzitter Schraven maandagmiddag gezegd toen hij - samen met vertegenwoordigers van de meest betrokken bedrijfstakken - de uitgangspunten voor een nieuw Bouwstoffenbesluit overhandigde aan staatssecretaris Van Geel (Milieu). Deze uitgangspunten zijn verwoord in een manifest Bouwstoffen in Europese bodem - Hoekstenen voor een vereenvoudigd Bouwstoffenbesluit.
Eén van de uitgangspunten is dat een nieuw Bouwstoffenbesluit moet aansluiten bij bestaande Europese regelgeving; nu gaan de regels in de Nederland aanmerkelijk verder dan elders in de Europese Unie. Bovendien zou het toezicht op de regels niet meer bij de gemeenten moeten liggen, maar centraal bij de Inspectie van het ministerie van VROM.

Het bedrijfsleven vindt dat het doel van het Bouwstoffenbesluit - het voorkomen van vervuiling van bodem of water, het stimuleren van hergebruik en voorkomen dat reststoffen gestort moeten worden - niet ter discussie moet worden gesteld. Maar dat doel is met een eenvoudiger en meer realistische benadering veel beter te bereiken. Nu gaat onnodig veel tijd en energie verloren met een zware en kostbare keuring van stoffen, waarvan iedereen weet dat ze toch geen problemen opleveren voor het milieu.

Bij diverse productieprocessen komen jaarlijks vele tonnen restproducten vrij. Die zijn goed te gebruiken in de bouw, maar dat blijkt vaak bijzonder lastig vanwege de zware eisen die door het Bouwstoffenbesluit worden gesteld en de vele onduidelijkheden. Gevolgen daarvan zijn onder andere dat potentiële afnemers eerder voor natuurlijke grondstoffen kiezen of dat stoffen gestort moet worden.

VNO-NCW vindt dat bij het bepalen van normen en grenswaarden de risico's die stoffen voor de bodem kunnen centraal moeten worden gesteld en beter afgewogen tegen verantwoord hergebruik. Daarnaast is het belangrijk dat voor elke bouwstof voldoende gegevens over de relevante eigenschappen beschikbaar zijn, maar dat de bewijsvoering minder streng kan zijn, naarmate de bouwstof constant van kwaliteit is. De Europese bouwproductenrichtlijn is daarvoor het richtsnoer.


---

De volledige tekst van het VNO-NCW-voorstel voor een nieuw Bouwstoffenbesluit is beschikbaar op de website van VNO-NCW: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Angélique Heijl 06 524 54 939

10 mei 04 16:01