European Commission

IP/04/621

Brussel, 10 mei 2004

EUROCEAN 2004, blauwe baken voor de Europese Onderzoekruimte

Zeeën en oceanen zijn voor Europa en de wereld van vitaal belang, met name op het stuk van visserij en de exploitatie van delfstoffen. Maar onze oceanen staan thans onder zware druk als gevolg van overexploitatie, en de noodzaak van duurzaam beheer is nog nooit zo manifest geweest. Om werk te maken van de bescherming en het duurzame gebruik van de rijkdommen van de zee komen vandaag 500 prominente wetenschappers, beleidsmakers en andere belanghebbenden bijeen in Galway (Ierland) voor een driedaagse conferentie: EUROCEAN 2004. De Commissie zal er het nieuwste EU-onderzoek op het gebied van mariene wetenschappen presenteren, met 130 projecten die betrekking hebben op aspecten zoals de biodiversiteit van ecosystemen en het mariene milieu, genomica van mariene organismen en boringen in de oceaanbodem.

"De jongste twee decennia heeft de Europese Commissie meer dan 300 onderzoekprojecten over mariene wetenschappen gefinancierd op gebieden zoals de mariene biodiversiteit, natuurbehoud, visserij, veiligheid op zee, voorspellingstechnieken, de rijkdommen van de diepzee en kustbeheer", aldus Philippe Busquin, Europees Commissaris voor wetenschappelijk onderzoek. "De resultaten van deze onderzoekinspanningen bevestigen Europa's leiderspositie op dit onderzoekgebied. Maar voortreffelijk wetenschappelijk werk moet ook worden vertaald in praktisch toepasbare oplossingen en goede praktijken. De "EUROCEAN 2004"-conferentie biedt het meest geschikte forum om de conclusies van het wetenschappelijk onderzoek te bespreken en zodoende bij te dragen tot de totstandkoming van toekomstige beleidsoriëntaties en strategieën om het mariene milieu te helpen beschermen."

EUROCEAN, topconferentie voor mariene wetenschappen

De eerste EUROCEAN-conferentie vond plaats in Brussel (België) in 1994. Daarop volgden conferenties in Italië (Sorrento, 1996), Portugal (Lissabon, 1998) en Duitsland (Hamburg, 2000). EUROCEAN 2004, dat van 10 tot en met 13 mei 2004 in Galway wordt georganiseerd, moet het pad effenen voor toekomstige ontwikkelingen van de Europese (Mariene) Onderzoekruimte.

EUROCEAN 2004 wordt gezamenlijk georganiseerd door de Europese Commissie en het Ierse voorzitterschap van de Europese Unie. Deelnemers aan onderzoekprojecten over mariene thema's die door de EU worden gefinancierd, zullen hun resultaten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling (O&O) op de conferentie komen presenteren.

Meer dan 130 onderzoekprojecten zullen worden voorgesteld. Verwacht wordt dat de conferentie door een 500-tal deelnemers zal worden bijgewoond. Drie belangrijke projecten die op de conferentie voor het voetlicht worden gehaald, zijn MARBEF (Marine Biodiversity and Ecosystem Functioning), het project Mariene Genomica en ECORD (European Consortium for Ocean Research Drilling).

MARBEF

MARBEF is een netwerk voor toponderzoek dat een groep mariene wetenschappers bijeenbrengt met het oog op de totstandbrenging van een virtueel Europees instituut met langetermijnonderzoekprogramma's en contacten met het bedrijfsleven en het brede publiek. Dat vereist coördinatie van onderzoek, opleiding en uitwisselingen op gebieden als mariene ecologie en biogeochemie, visserijbiologie, taxonomie en sociaal-economische wetenschappen. Een en ander zal de EU helpen haar internationale verplichtingen terzake na te komen en de EU-milieuwetgeving op dit gebied schragen.

Het netwerk zal ook samenwerken met bedrijfstakken die gespecialiseerd zijn in het duurzame gebruik en de duurzame exploitatie van de mariene biodiversiteit, zoals het toerisme, de visserij en de aquacultuur, alsook met nieuwe bedrijfstakken die hun activiteiten toespitsen op mariene genetica en chemische producten.

Mariene genomica

"Marine Genomics" is een netwerk voor toponderzoek dat diverse benaderingswijzen uit de genomica hanteert bij het onderzoek van mariene levensvormen, waarbij zowel het functioneren van mariene ecosystemen als de biologie van mariene organismen worden bestudeerd. Het netwerk brengt deskundigen inzake genomica, proteomica en bio-informatica uit diverse genomica-kenniscentra in heel Europa in contact met mariene biologen die gebruik kunnen maken van de grootschalige verwerving en verwerking van genomica-gegevens.

Wetenschappers zullen zich buigen over de evolutionaire en ontogenetische ontwikkelingspatronen en diversiteit van de genomen van micro-organismen, algen, vissen en schelpdieren. De onderzoekresultaten zullen van nut zijn voor het voorspellen van mondiale veranderingen in mariene populaties, het behoud van de biodiversiteit en het visserijbeheer, de veredeling van voor de aquacultuur relevante soorten en "genenprospectie" ten behoeve van de gezondheidszorg en de biotechnologie. Het netwerk zal gezamenlijk een gemeenschappelijk bio-informaticacentrum opzetten.

ECORD

Boringen in de diepzee leveren een schat aan informatie op over mariene ecosystemen, die toepasbaar is bij het duurzaam beheer van de natuurlijke rijkdommen van de zee. ECORD bundelt 15 Europese onderzoekfinancieringsorganisaties die deelnemen aan het internationaal geïntegreerd programma voor oceaanboringen (Integrated Ocean Drilling Programme, IODP).

ECORD wordt ondersteund door een door de EU gefinancierd "ERA-Net" (netwerk van de Europese Onderzoekruimte), gecoördineerd door het "Institut de Physique du Globe - INSU-CNRS" te Parijs. De organisaties die lid zijn van het netwerk wisselen via ECORD informatie en goede praktijken uit om op internationaal niveau met onderzoekinitiatieven van hoge kwaliteit naar buiten te komen. Door de bundeling van de financiële middelen die de lidstaten uittrekken voor onderzoek vanaf het vasteland, bieden de betrokken nationale programma's de Europese laboratoria ook een stimulans om werk te maken van de ontwikkeling van specifieke specialismen op het gebied van de aardwetenschappen.

Zes kernthema's

EUROCEAN 2004 omvat zes parallelle themazittingen, die telkens een halve dag zullen duren en die georganiseerd worden rond lezingen van prominente sprekers:
De rol van ecosysteem- en biodiversiteitsonderzoek bij het behoud van de grondstofvoorraden en natuurlijke rijkdommen uit de zee Prognoses en verspreiding van onderzoekresultaten ter ondersteuning van de veiligheid van het maritieme milieu Het 6e Kaderprogramma voor wetenschappelijk onderzoek van de EU (KP6 2002-2006), de Europese Onderzoekruimte (ERA) en de Europese Mariene Onderzoekruimte
Natuurlijke en menselijke invloeden op kustecosystemen Exploratie van de Europese oceaanrand en de rijkdommen en ecosystemen van de diepzee
De bijdrage van de nieuwe generaties aan de toekomst van de Europese Mariene Onderzoekruimte

Voor meer informatie, zie:

http://www.eurocean2004.com/

Annex

The European Consortium for Ocean Research Drilling (ECORD-net)

Co-ordinator of ECORD-net, Institut National des Sciences de l'Univers CNRS, France

John.Ludden@cnrs-dir.fr;

Director of ECORD Managing Agency, IPGP CNRS, France

Partners

France: Centre National de la Recherche Scientifique / Institut National des Sciences de l'Univers (CNRS / INSU)

Germany: Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG)

Iceland: The Icelandic Centre for Research (RANNÍS)ientific Research (NWO)

Norway: Research Council of Norway (NFR)

Netherlands: Netherlands Organisation for Sc

Portugal: Office for International Relations in Science and Higher Education (GRICES)

Sweden: Swedish Research Council (VR)

Switzerland: Swiss National Science Foundation (SNSF)

United Kingdom: National Environment Research Council (NERC)

Marine Biodiversity and Ecosystem Functioning (MARBEF)

Co-ordinator: Heip, Carlo Netherlands Institute of Ecology Centre for Estuarine and Marine Ecology (General Coordinator, email:

c.heip@nioo.knaw.nl)

Partners

Role*
Nr Participant name Partici-pant short name Country Date enter project (month) Date exit project (month)
Co 1 Netherlands Institute of Ecology- Centre for Estuarine and Marine Ecology NIOO The Netherlands 1 60
Cr 2 The Natural History Museum, London NHM United Kingdom 1 60 Cr 3 Plymouth Marine Laboratory PML United Kingdom 1 60 Cr 4 Universitat de les Illes Balears UIB Spain 1 60 Cr 5a University Court of the University of St Andrews USTAN United Kingdom 1 60
Cr 5b Sea Mammal Research Unit, University of St Andrews SMRU United Kingdom 1 60
Cr 6 Stazione Zoologica "Anton Dohrn" SZN Italy 1 60 Cr 7 Vlaams Instituut voor de Zee vzw / Flanders Marine Institute VLIZ Belgium 1 60

Role*
Nr Participant name Partici-pant short name Country Date enter project (month) Date exit project (month)
Cr 8 Ecological Consultancy Services Limited ECOSERVE Ireland 1 60 Cr 9 Natural Environment Research Council NERC - SOC United Kingdom 1 60
Cr 10 Senckenbergische Naturforschende Gesellschaft SNG Germany 1 60
Cr 11 Max Planck Institute for Marine Microbiology MPIMM Germany 1 60
Cr 12 Universidade Dos Açores DOP/UAz Portugal 1 60 Cr 13 Institute of Oceanology of the Polish Academy of Sciences IOPAS Poland 1 60
Cr 14 Stiftung Alfred Wegener Institut für Polar- und Meeresforschung AWI Germany 1 60
Cr 15 Abo Akademi University AAU Finland 1 60 Cr 16 University Of Southampton USOU UK 1 60 Cr 17 National Institute of Biology MBS Slovenia 1 60 Cr 18 Danish Institute for Fisheries Research DIFRES Denmark 1 60 Cr 19 Baltic Sea Research Institute Warnemünde IOW Germany 1 60 Cr 20 Institut de Ciències del Mar-CMIMA, Consejo Superior de Investigaciones Científicas ICM-CSIC Spain 1 60 Cr 21 Universiteit Gent UG Belgium 1 60
Cr 22 Consorzio Nazionale Interuniversitario per le Scienze del Mare CoNISMa Italy 1 60
Cr 23 Sir Alister Hardy Foundation For Ocean Science SAHFOS United Kingdom 1 60
Cr 24 National University Of Ireland, Dublin UCD Ireland Ireland 1 60
Cr 25 Institut fuer Meereskunde an der Universitaet Kiel IFM Kiel Germany 1 60
Cr 26 Rijksuniversiteit Groningen RUG The Netherlands 1 60 Cr 27 Consiglio Nazionale delle Ricerche CNR Italy 1 60 Cr 28 Maritime Historical Studies Centre MHSC United Kingdom 1 60 Cr 29 University of Southern Denmark CMRS Denmark 1 60 Cr 30 Akvaplan-niva APN Norway 1 60
Cr 31 RIVO Netherlands Institute for Fisheries Research RIVO The Netherlands 1 60
Cr 32 Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental CIIMAR Portugal 1 60
Cr 33 University of Oslo UO Norway 1 60
Cr 34 Coastal Research and Planning Institute, Klaipeda University KU CORPI Lithuania 1 60
Cr 35 Institut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer IFREMER France 1 60
Cr 37 University of Amsterdam, Faculty of Sciences UvA Netherlands 1 60
Cr 38 Environment, Fisheries and Aquaculture Science CEFAS United Kingdom 1 60
Cr 39 University of Gdansk IOUG Poland 1 60

Role*
Nr Participant name Partici-pant short name Country Date enter project (month) Date exit project (month)
cr 40 Expert Center For Taxonomic Identification ETI The Netherlands 1 60
cr 41 National Institute for Coastal and Marine Management RIKZ The Netherlands 1 60
cr 42 Institute Of Marine Biology Of Crete IMBC Greece 1 60 cr 43 The Marine Biological Assocation of the United Kingdom MBA United Kingdom 1 60
cr 44a Centre National de la Recherche Scientifique CNRS France 1 60
cr 44b Centre National De La Recherche Scientifique - Observatoire Oceanologique de Banyuls CNRS-LOB France 1 60 cr 44c UMR/CNRS 7127 (Benthic Ecology Team & Marine Chemistry Team) SBR France 1 60
cr 44d Centre National de la Recheche Scientifique - Laboratoire d'Océanographie de Villefranche LOV France 1 60 cr 44^e Centre National de la Recheche Scientifique - Laboratoire Taxonomie - Collections - UMS 2700 MNHN France 1 60 cr 45 Nationaal Natuurhistorisch Museum - NATURALIS NNM The Netherlands 1 60
cr 46 Goteborg University UGOT Sweden 1 60
cr 49 International Centre for Integrative Studies ICIS The Netherlands 1 60
cr 50 University of Wales, Bangor UWB -SOS United Kingdom 1 60 cr 51 Wageningen University WU The Netherlands 1 60 cr 52 University of Pisa UP Italy 1 60
cr 53 Stichting Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee NIOZ Netherlands 1 60
cr 56 Institute Of Marine Research IMR Norway 1 60

Implementation of high-throughput genomic approaches to investigate the functioning of marine ecosystems and the biology of marine organisms - (MARINE GENOMICS)

Co-ordinator: C. Boyen, Centre National de la Recherche Scientifique, France,

e-mail:

boyen@sb-roscoff.fr

Partners