Gemeente Gouda



datum: 10 mei 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Hennie Castelein
telefoon: 0182-588393

Erfgoed geeft richting aan ruimtelijke plannen

Het Goudse cultuurhistorische beleid is met de vaststelling van de nieuwe nota cultuurhistorie nog meer dan voorheen ontwikkelingsgericht. Dit betekent dat cultuurhistorie een belangrijk sturend aspect wordt in het ruimtelijke ordeningsproces. Door de snelle verstedelijking is in Nederland de behoefte ontstaan om met de eigen cultuur zorgvuldig om te gaan. En, om te voorkomen dat alle nieuwbouw op elkaar gaat lijken, zoekt ook Gouda naar een manier om het eigen karakter van de stad te betrekken bij nieuwe ontwikkelingen.

In de nota cultuurhistorie geeft Gouda aan hoe zij omgaat met de landelijke ontwikkelingen en het nieuwe rijks- en provinciaal beleid. In de nota staat een totaaloverzicht van bestaande en nieuwe beleidsonderdelen. Gouda biedt hiermee zowel de Rijksdienst voor Monumentenzorg als de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek een document waaraan zij kunnen toetsen of de gemeente haar cultuurhistorisch beleid verantwoord oppakt. Ook staan in de nota de beleidsuitgangspunten voor nieuwe bouwinitiatieven.

Gouda formuleert een groot aantal actiepunten. Zoals het verfijnen van de zogenaamde quarantainelijst, waarop potentiële gemeentelijke monumenten staan die zijn gelegen op een ontwikkellocatie. Het college heeft in 2002 besloten om de waardevolle objecten te betrekken bij de ontwikkelingen, maar niet op voorhand een beschermde status te geven. Naast enkele objecten buiten Korte Akkeren en Oost werden in afwachting van de betreffende structuurvisies alle overige waardevolle objecten op de quarantainelijst geplaatst. Nu de structuurvisies zijn vastgesteld heeft het college besloten om met betrokken partners in de wijkontwikkeling de lijst te bespreken en de lijst te beperken tot de locaties waar daadwerkelijk ontwikkelingen te verwachten zijn. Vervolgens kunnen de overige waardevolle objecten door de commissie cultuurhistorie aan het college worden voorgelegd.

Archeologisch onderzoek

In waardevolle archeologische gebieden mag niet worden gebouwd als er geen archeologisch onderzoek is verricht. Het komt voor dat de kosten van archeologisch onderzoek niet in verhouding staan met de totale bouw/aanlegkosten. Soms wordt er gekozen voor de aanpassing van de bouwmethodiek waardoor eventuele bodemschatten niet beschadigd worden. Als door het uitvoeren van archeologisch onderzoek de financiële haalbaarheid van een bouwproject in het geding komt, dan gaat het ministerie ervan uit dat de gemeente of de provincie deze kosten ten dele moeten dragen. Het ministerie van OCW werkt aan een Algemene Maatregel van Bestuur waarin een maximum wordt vastgesteld aan de gemeentelijke bijdrage. De gemeente Gouda vraagt in VNG verband al geruime tijd aandacht voor dit punt.

Minder subsidie

De financiering van subsidies voor restauraties aan gemeentelijke monumenten vindt plaats vanuit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV). Gouda krijgt voor de volgende periode van vijf jaar minder ISV geld. De verwachting is dat het budget van restauraties voor gemeentelijke monumenten dan ook lager zal zijn. De gemeente brengt mogelijke consequenties voor een adequate uitvoering van noodzakelijke restauraties in kaart bepaalt vervolgens of en hoe de gevolgen kunnen worden verzacht.

Naoorlogse bebouwing

Gouda neemt haar historische waarden en bebouwing serieus. Er is al een beleid voor monumenten van voor 1850 en de jongere bouwkunst van 1850 1945. Gouda gaat nu ook een inventarisatie maken om de waarde vast te stellen van de naoorlogse bebouwing uit de periode 1940 1965. In Nederland verdwijnen in een hoog tempo karakteristieke flatgebouwen en scholen uit die tijd. Het ministerie heeft een plan van aanpak gemaakt om de objecten van nationaal belang te beschermen en te behouden. Daarnaast hoopt zij gemeenten te stimuleren om ook deze bebouwing bij nieuwbouwprojecten te betrekken.
Een laatste maar niet onbelangrijk actiepunt is het voornemen om meer te communiceren over het Goudse erfgoed en hoe daar mee om te gaan.


- einde bericht -