Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA Den Haag

Uw brief Ons kenmerk
AI/CB/04/30856

Onderwerp Datum
Eindverslag Project Vakantiewerk 2003 10 mei 2004

In de zomer van 2003 heeft de Arbeidsinspectie het gebruikelijke inspectieproject ./. vakantiewerk uitgevoerd. Mede namens Staatssecretaris Rutte bied ik u hierbij het verslag aan. De inspecties zijn uitgevoerd in het kader van de toezicht op de naleving van bepalingen van de Arbeidsomstandighedenwet en de Arbeidstijdenwet ten aanzien van werknemers jonger dan 18 jaar. Het accent van de activiteiten lag daarbij voornamelijk in de sectoren land- en tuinbouw, horeca, de recreatiesector, de gezondheidssector en de dienstverlening. Evenals voorgaande jaren is - met het oog op het voorkomen van overtredingen - vooraf informatie verstrekt aan de betrokken organisaties van werkgevers in de bedrijfstakken.

In het kader van het project zijn 1288 bedrijven geïnspecteerd. Bij 64 % van deze bedrijven zijn vakantiewerkers aangetroffen. In totaal zijn 662 overtredingen geconstateerd. Het ging daarbij om 286 bedrijven (35 %) met vakantiekrachten. Voor deze overtredingen zijn voornamelijk waarschuwingen gegeven. In 67 gevallen zijn direct boetes aangezegdaangezegd en in 10 gevallen is er proces-verbaal opgemaakt. De meeste overtredingen zijn geconstateerd in de Horeca, de Gezondheidszorg en de Landbouw. Het beeld over 2003 is wel gunstiger (minder en minder ernstige overtredingen geconstateerd) dan in eerdere jaren. Een belangrijke verklaring daarvoor is dat - waarschijnlijk in verband met de recessie - ook beduidend minder vakantiekrachten zijn aangetroffen. Omdat het gaat om een selectie van bedrijfstakken in het project is de aangetroffen situatie echter niet of niet zonder meer representatief voor het totaal van het bedrijfsleven.

Voor de overige inspectieresultaten verwijs ik u naar het verslag. Dit verslag zal ook worden gepubliceerd op www.arbeidsinspectie.nl.

2

De Arbeidsinspectie zal de komende zomer opnieuw een project vakantiewerk uitvoeren. Daarbij zal bijzondere nadruk worden gelegd op jeugdigen in de Landbouw en de Gezondheidszorg. In de Landbouw zal specifiek worden gekeken naar lichamelijke belasting en blootstelling aan bestrijdingsmiddelen. In de Gezondheidszorg ligt het accent meer op voorlichting, onderricht en toezicht.

Tegelijk met het bekend maken van de definitieve resultaten van het project van 2003 zal publiciteit worden gegeven aan de voornemens voor de uitvoering van het Inspectieproject Vakantiewerk voor dit jaar.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)