Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Rotterdam, 9 mei 2004

Ypsilon: Tijd dringt voor mensen zonder ziekte-inzicht

De samenleving kan het zich niet permitteren om nog eens tien jaar te wachten voor de problemen van psychiatrische patiënten zonder ziekte-inzicht daadwerkelijk zijn aangepakt. Dat zegt directeur Bert Stavenuiter van de vereniging Ypsilon in een reactie op het vandaag verschenen rapport 'Noodgedwongen' van de Gezondheidsraad. De vereniging maakt zich al jaren sterk voor een betere zorg aan mensen die wel hulp nodig hebben, maar daar niet zelf om kunnen vragen.

Stavenuiter noemt het 'bemoedigend' dat nu ook een gezaghebbend instituut als de Gezondheidsraad constateert dat er mensen van zorg verstoken blijven en onder meer pleit voor snellere (dwang)behandeling. "Hun analyse klopt en sluit aan bij de praktijk. Maar de tijd dringt. Tien jaar terug verzamelden we met patiëntenvereniging Anoiksis al praktijkvoorbeelden om duidelijk te maken dat het anders moest. Maar ook nu nog vallen er mensen buiten de boot. Een nieuwe wet zou helpen, maar dan zijn we wel weer zes, zeven jaar verder. Willen we voorkomen dat in de tussentijd mensen tussen wal en schip vallen dan is een snelle reparatie van de huidige wet vereist."

Ypsilon, die ruim 7.000 familieleden verenigt van mensen met schizofrenie of een psychose, kent de praktijk als geen ander. "Gemiddeld hebben onze leden 2 à 3 dwangopnames in het gezin meegemaakt. Daarmee zijn we grootgebruiker van een wet die niet biedt waar iedereen recht op heeft: een samenleving die je hulp biedt als je zó ziek bent dat je er niet meer zelf om kunt vragen bent", aldus de Ypsilondirecteur.

In haar rapport draagt de Gezondheidsraad goede oplossingen aan om een adequate, respectvolle behandeling te kunnen garanderen, denkt Stavenuiter. "Maar papier is geduldig; het is de praktijk die telt. Er is een groep die uit vuilnisbakken eet of verkommert op een zolderkamer omdat ze ziekte-inzicht ontbeert. Hoe lang laten we dat nog gebeuren?"

Schizofrenie is een ernstige psychiatrische aandoening die 1 op de 100 mensen treft. Kenmerkend voor de ziekte is het optreden van psychoses. Dit zijn periodes waarin mensen bijvoorbeeld stemmen horen of waandenkbeelden hebben. Het contact met de alledaagse realiteit is weg, waardoor velen ook niet beseffen dat het niet goed met ze gaat. De ziekte is niet te genezen, maar wel te behandelen; vaak door een combinatie van medicijnen en gesprekken. Met een gespleten persoonlijkheid heeft schizofrenie niets van doen.

Noot voor de redactie,