Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Brinkhorst juicht het op termijn afschaffen van alle Europese landbouwexportsubsidies van harte toe
Nummer: 544

Datum: 10-05-2004


Minister Brinkhorst van Economische Zaken is zeer te spreken over het initiatief dat Euro-commissarissen Lamy (handel) en Fischler (landbouw) hebben genomen om het proces om te komen tot een nieuw wereldhandelsakkoord, weer vlot te trekken. Hij verwacht dat de voorstellen die commissaris Lamy vandaag toelichtte - en die onder andere neerkomen op het op termijn afschaffen van alle Europese landbouwexportsubsidies - de mislukking van de conferentie in Cancún vorig jaar, snel zullen laten vergeten.


Lamy kondigde samen met zijn collega Fischler in een brief aan de 148 leden van de Wereldhandelsorganisatie WTO de volgende voorstellen aan:
* De Europese Unie wil een nieuwe impuls geven aan de cruciale landbouwonderhandelingen door in te gaan op de eis van (ook) de ontwikkelingslanden om alle exportsubsidies op termijn af te schaffen;
* De Europese Unie komt de ontwikkelingslanden tegemoet door in de onderhandelingen af te zien van onderwerpen waarvoor zij geen belangstelling hebben (investeringen en mededinging), door de meest kwetsbare landen onbeperkte markttoegang te verlenen en door geen concessies te eisen van deze landen;
* De Europese Unie wil de weg vrij maken voor marktopening voor industriegoederen en diensten.


Volgens minister Brinkhorst verzet de Europese Commissie met deze voorstellen definitief de bakens. De bijeenkomst van OESO-ministers in Parijs later deze week, waarvoor ook o.a. Kenia, Zuid-Afrika, Indonesië, Brazilië en China zijn uitgenodigd, krijgt door deze ontwikkeling - naar zijn mening - meer inhoud. Als vice-voorzitter van deze bijeenkomst zal minister Brinkhorst bevorderen dat de Europese inzet leidt tot een maximale impuls voor de WTO-onderhandelingen.
Nederland zal tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap in de tweede helft van dit jaar er alles aan doen om de onderhandelingen over de WTO-ronde eind juli weer stevig op de rails te krijgen. Met de brief van Lamy en Fischler is de kans hierop volgens de minister toegenomen.