Gemeente Heeze-Leende


Diefstalpreventie bij auto's helpt!

In het eerste kwartaal 2004 werd in onze gemeente 54 keer ingebroken in een auto. Dat is een zeer groot aantal auto-inbraken. Na analyse van de inbraken komen twee opvallende zaken naar voren:
1.Er is geen vaste plaats, wijk of buurt aan te geven waar deze diefstallen plaatsvinden.

2.In één willekeurige nacht vinden diverse inbraken plaats. Zo werd er van 30 op 31 januari 9 keer in een auto ingebroken; van 17 op 18 februari eveneens 9 keer en van 2 op 3 maart werd eveneens 9 keer ingebroken. Dat er telkens in negen autos werd ingebroken lijkt toeval. Die inbraken vonden zowel in Heeze, Leende als Sterksel plaats.

Ter voorkoming van veel leed, ellende en tijd geven wij hierbij een aantal tips.


* Te vaak wordt de politie geconfronteerd met aangiften waaruit blijkt dat er waardevolle goederen zichtbaar in de auto aanwezig waren. Laat daarom niets zichtbaar achter in uw auto als u deze verlaat, ook al heeft dat niet veel geldelijke waarde. De gelegenheid maakt de dief. Leg ook niets onder stoelen, dat valt voor een potentiële inbreker toch wel te zien.
* Laat raampjes niet open staan, ook niet op een kiertje. Dat vergemakkelijkt de inbraak.

* Als uw autoradio in een slede is gemonteerd neem de radio dan mee bij het verlaten van de auto, als de radio is voorzien van een afneembaar front, neem dit mee.

* Noteer merk, type- en serienummer van uw installatie.
* Leg geen waardevolle spullen in uw kofferruimte; ook deze plaats laten inbrekers, zo weet de politie uit ervaring, niet ongemoeid.
* Laat uw autopapieren, ook geen fotokopieën, niet achter in de auto.

* Overweeg de montage van een autokluis. Deze wordt op de bodem van de kofferruimte verankerd en biedt u de mogelijkheid om er waardevolle eigendommen in te bewaren.

* Doe bij inbraak altijd aangifte. Hoewel dit niet garandeert dat de dader(s) wordt(worden) gepakt wil de politie graag registreren waar en wanneer een inbraak wordt gepleegd, zodat deze plekken in de surveillance meegenomen kunnen worden.

* Tegenwoordig kunt u van een auto-inbraak via internet aangifte doen. Zie hiervoor www.politie.nl