Gemeente Utrecht

AANLEG GROENE VERBINDINGEN VOOR KLEINE DIEREN

In Zuilen is deze week gestart met het aanleggen van een faunapassage onder de Prinses Irenelaan. Deze straat is een barrière van en naar de Vecht, waardoor het stuk groen tussen het Nifterlakeplantsoen en de Huis te Zuylenlaan nu erg geïsoleerd ligt wat ertoe leidt dat de diversiteit aan dieren in het gebiedje verdwijnt.

De aanleg van groene verbindingen voor kleine dieren is onderdeel van het zogenoemde groene web project. Dit project heeft tot doel de openbare ruimte zo in te richten dat er ruimte is voor flora en fauna. Een stad is een barrière in de ecologische verbindingen in Nederland. Met het aanleggen van een groene verbindingen, ook wel faunapassages genoemd, kunnen kleine dieren van het ene naar het andere leefgebied gaan.

Een mooi voorbeeld van zo'n verbinding in de stad is een groene zone in de Utrechtse wijk Zuilen, bij het Deltacollege. Dit lijkt op het oog een onbeduidend stukje groen, maar is van groot belang. Voor de bewoners omdat er al erg weinig groen in de wijk is. Voor de dieren omdat ze via dit kleine stukje van het Amsterdam-Rijn-Kanaal naar de Vecht kunnen en andersom.

Ook in de wijk Overvecht worden deze weken twee faunapassages aangelegd. Het gaat om tunnels onder de Moldaudreef en de Darwindreef (bij spoorbaan). Met deze passages wordt de relatie met het groen buiten de bebouwde kom hersteld. De verbinding biedt kleine dieren veel mogelijkheden om van leefgebied te wisselen. Dit komt de diversiteit natuurlijk erg ten goede.

Noot voor de media:
Het aanleggen van de tunnels kan een leuke foto opleveren. Voor een afspraak kunt u bellen met Elmy Liefferink, communicatieadviseur, telefoon 030 - 286 46 94 of 06 - 51 55 58 62.

Utrecht, 11 mei 2004