p_vragen_van_de_leden_de_wit_en_van_velzen_over_het_fraudeonderzoek_na Ministerie van Defensie


---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden op vragen van de leden De Wit en Van Velzen over het fraudeonderzoek naar defensiepersoneel

10-5-2004 17:06:00

Hierbij bied ik u namens de minister van justitie de antwoorden aan op vragen van de leden De Wit en Van Velsen van 5 april jl. (2030412080) over het fraudeonderzoek naar defensiepersoneel

DE MINISTER VAN DEFENSIE

H.G.J. Kamp

Antwoorden van de Minister van Defensie en van de Minister van Justitie op vragen van de leden De Wit en Van Velzen (beide SP) over het fraudeonderzoek naar defensiepersoneel (ingezonden 5 april 2004)

1. Bent u bekend met de berichtgeving waaruit blijkt dat het Openbaar Ministerie in Arnhem het onderzoek naar declaratiefraude bij de dienst Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie heeft stopgezet?

2. Hoe oordeelt u over het feit dat zowel de Koninklijke Marechaussee als het Openbaar Ministerie vanwege onder andere de omvang van de zaak niet in staat is gebleken het fraudeonderzoek naar het defensiepersoneel voort te zetten ?

3. Deelt u de mening dat zeker waar het gaat om de integriteit van ambtenaren, de hoogte van het geldbedrag verkregen uit fraude niet leidend mag zijn bij het al dan niet vervolgen.

5. Op welke wijze bent u voornemens te voorkomen dat de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie in Arnhem in de toekomst niet in staat zijn omvangrijke fraude onderzoeken uit te voeren?

De berichtgeving waaruit zou blijken dat het Openbaar Ministerie in Arnhem het onderzoek naar declaratiefraude bij de dienst Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie heeft stopgezet is bekend. Deze informatie is echter niet correct. De gang van zaken was als volgt.

Uit een onderzoek van de Koninklijke Marechaussee bleek dat verschillende medewerkers van de Defensie Vervoersorganisatie bij reizen naar Bosnië bij een hotel waar zij overnachtten een ander bedrag declareerden dan zij daadwerkelijk betaalden. Het ging hierbij om een periode van minimaal 2 jaar en om per persoon relatief geringe bedragen.

In overleg met Defensie heeft het Openbaar Ministerie vervolgens uit opportuniteitsoverwegingen besloten het onderzoek in zijn geheel in handen te stellen van Defensie. Wel is afgesproken dat wanneer uit het onderzoek van defensie zwaardere of andere strafbare feiten naar voren komen dan waarvan het Openbaar Ministerie thans kennis draagt, alsnog strafrechtelijk zal worden opgetreden.

Bij het besluit om het onderzoek in handen van defensie te stellen, hebben twee elementen een doorslaggevende rol gespeeld. Ten eerste bestaat dan de mogelijkheid voor de werkgever, Defensie om rechtspositionele gevolgen te verbinden aan het handelen van betrokkenen. Ten tweede kan het ten onrechte gedeclareerde bedrag worden teruggevorderd. De capaciteit van het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee zijn voldoende en hebben bij dit besluit niet meegewogen.

4. Bent u bereid het onderzoek naar de declaratiefraude bij de Dienst Verkeers -en Vervoersorganisatie voort te zetten, gezien de omstandigheid dat het Openbaar Ministerie in Arnhem het dossier heeft doorgezonden naar het Ministerie van Defensie? Indien ja, op welke wijze bent u van plan het fraude onderzoek voor te zetten? Indien nee, waarom niet?

Er is een huishoudelijk onderzoek ingesteld.

Nieuws