Gemeente Heeze-Leende


Lagerhuisdebatten in Heeze, Leende, Sterksel groot succes!

De vijf Lagerhuisdebatten, die de gemeente samen met de Raad Welzijn Ouderen (RWO) voor 55-plussers heeft georganiseerd, zijn zeer goed bezocht en hebben veel informatie opgeleverd. Ruim 300 senioren bezochten de Lagerhuisdebatten om mee te denken en praten over hun toekomst. Op deze manier konden ze meewerken aan de vorming van een gemeentelijk beleid, dat mede is afgestemd op de behoefte van 55-plussers.

Lagerhuisdebatten
Tijdens de vijf avonden kwamen steeds drie discussieblokken aan bod. Eén over wonen, één over zorg en één over welzijn. Ieder blok startte met een inleiding verzorgd door medewerkers uit het werkveld. Vervolgens was het woord aan de aanwezigen die onder leiding van de directeur van het PON te Tilburg, de heer P. de Kroon, hun meningen en wensen konden inbrengen over respectievelijk wonen, zorg en welzijn. Terugkijkend op de Lagerhuisdebatten concludeert de werkgroep seniorenbeleid dat de operatie is geslaagd. De kwaliteit varieerde wel per avond. Naar het idee van de werkgroep- en stuurgroepleden werd er de eerste en de vierde avond iets minder onderling gedebatteerd. De geplaatste opmerkingen waren deze avonden meer gericht naar de heer de Kroon die de discussie leidde. De tweede en derde avond verliepen goed en de vijfde avond werd er echt hevig gedebatteerd tussen de bezoekers onderling en kwamen de deelnemers ook tot een aantal verrassende uitspraken. De avonden met elkaar vergelijkend, liep er wel een rode draad doorheen.

Hoe nu verder?
De redactiecommissie, bestaande uit leden van de werkgroep en de stuurgroep seniorenbeleid, heeft inmiddels een compilatie gemaakt van de vijf verslagen van de debatavonden. De geplaatste opmerkingen zijn onderverdeeld in wonen, zorg en welzijn. Drie subredacties, zijn gevormd rondom deze themas. Deze subredacties zijn begin mei bijeen geweest om binnen de themas wonen, zorg en welzijn de besproken onderwerpen te groeperen. Binnen welzijn zijn bijvoorbeeld opmerkingen gemaakt over vervoer, over sociale contacten, etc. Binnen zorg zijn bijvoorbeeld opmerkingen geplaatst over professionele zorg, over mantelzorg, over vrijwilligerswerk, etc. Zo zijn ook de besproken onderwerpen bij het thema wonen te groeperen. De subredacties wonen, zorg en welzijn maken ook per groepering van onderwerpen, een probleemanalyse.

Op 28 mei komt de redactiecommissie weer bij elkaar om de resultaten van de subredacties te bespreken. In juni en juli kan de redactie dan naar de mogelijke oplossingen en aanpak van problemen gaan kijken. Dit betekent dat de redactiecommissie eind juli, per groepering van besproken onderwerpen, een voorstel doet voor de te nemen vervolgstap. Dit product van de redactie, zal vervolgens worden toegezonden aan alle geregistreerde debatdeelnemers van de vijf avonden. Deze deelnemers krijgen gedurende een maand de gelegenheid om commentaar te geven. De redactiecommissie adviseert de gemeente en het RWO-bestuur vervolgens over eventuele aanvullingen en wijzigingen n.a.v. gemaakte opmerkingen.

Na de definitieve vaststelling van het document door de gemeente en het RWO-bestuur dient het als een plan van aanpak voor de te zetten vervolgstappen. De redactiecommissie streeft ernaar om het vastgestelde document in oktober tijdens de Dag van de Ouderen te presenteren. Dan kan ook al melding gemaakt worden van eventuele op dat moment al in gang gezette acties.