Ministerie van Buitenlandse Zaken

Annex 2A. Overzicht van veiligheidsgerelateerde ODA-activiteiten

Onderstaand overzicht betreft als ODA kwalificerende en uit ODA-middelen gefinancierde activiteiten in 2003 en 2004 waarbij de doelen conflictpreventie en vredesopbouw een essentieel onderdeel vormen van de activiteit.

Toelichting op de financieel meest omvangrijke onderdelen-


1. Vredesopbouw

Met centrale middelen ­budget ministeries Buitenlandse Zaken en Defensie- en rechtstreeks door ambassades (in de voormalige GMV-landen) gefinancierde vredesopbouw activiteiten, zoals vredesdialogen, de rol van de media, conflicthantering en ­bemiddeling, uitzending van waarnemers, training politie en ondersteuning relevante NGO's.


2. Mensenrechten

Met centrale middelen en rechtstreeks door ambassades gefinancierde conflict gerelateerde mensenrechtenactiviteiten, met name op de Westelijke Balkan. Deze activiteiten richten zich met name op de terugkeer van vluchtelingen.


3. Community development

Met name ondersteuning van vredes- en wederopbouw op de Molukken.


4. Rehabilitatie en wederopbouw programma's


Betreft voornamelijk de Nederlandse bijdrage aan het Afghanistan Reconstruction Trust Fund voor de wederopbouw van Afghanistan.


5. TMF-programma

Steun aan diverse Nederlandse en internationale NGO's actief op het gebied van vredesopbouw en conflictpreventie.

B. Additionele activiteiten die ten gevolge van de High Level Meeting van de OESO/DAC besluitvorming in aanmerking kunnen komen voor financiering uit ODA middelen

Gezien de aard van de in de High Level Meeting overeengekomen aanpassingen zullen de financiële implicaties vooralsnog gering zijn. Aan de hand van de uitgaven in het verleden uit het Vredesfonds (non-ODA), Stabiliteitsfonds (deels non-ODA) en het Programma Ondersteuning Buitenlands Beleid (non-ODA) kan de volgende indicatie gegeven worden:


- Activiteiten van NGO's op het gebied van het vergroten van de rol van 'civil society' in veiligheidskwesties. Totale uitgaven 2003: ¤ 350.000. Ramingen 2004: ¤ 273.890
- Conferentie over Security Sector Reform aangelegenheden in Afghanistan.Totale uitgaven 2003: ¤ 18.130

===