Tiscali

NITAM is verheugd over besluit OPTA over telco-telco migratie

besluit tegen KPN is een overwinning voor consument en marktwerking

Amsterdam, 10 mei 2004 De NITAM (Nederlandse Internettoegang Aanbieders voor Marktwerking) is verheugd over het besluit van de OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) in het geschil tegen KPN over telco-telco migratie. Telco-telco migratie betekent dat de consument vrij kan overstappen naar een andere ADSL-aanbieder. Nu verhindert KPN dit waardoor consumenten tot zes weken zonder ADSL-verbinding komen te zitten. KPN moet nu van de OPTA binnen twee weken onvoorwaardelijk uitvoering geven aan alle migratieorders van DSL-aanbieders. Met dit besluit wordt het voor eindgebruikers op korte termijn mogelijk om op snelle wijze naar een andere aanbieder over te stappen.

Het geschil tegen KPN werd op 6 februari door Tiscali en Versatel aanhangig gemaakt bij de OPTA. De aanleiding was de weigering van KPN om gevolg te geven aan de migratieverzoeken van klanten van DSL-aanbieders waaronder die van de NITAM-leden.

De klacht van Tiscali en Versatel is door NITAM, als voorstander van vrije marktwerking, ondersteund. Onze leden lijden schade door het gedrag van KPN. Zij zijn afhankelijk van KPN voor het migreren van de eindgebruikers van het KPN-netwerk naar het eigen netwerk; een zeer eenvoudige handeling maar KPN verleent hier geen medewerking aan. Ook benadeelt het de consument omdat het hem vrijwel onmogelijk wordt gemaakt om zonder problemen een andere aanbieder te kiezen, zegt Michael Griffioen, Secretaris van NITAM. Het besluit tegen KPN is een overwinning voor de consument en de marktwerking.

NITAM blijft zich inzetten voor de talloze zaken die nog moeten gebeuren om een vrije marktwerking en dus concurrentie op de breedbandmarkt tot stand te brengen. Daar staat nog heel wat te gebeuren.

Over NITAM:

De NITAM is een initiatief van de belangrijkste onafhankelijke internet providers (Tiscali BV, Wanadoo Nederland BV en Zon Nederland NV onderdeel van Versatel) in Nederland die samen meer dan 30% marktaandeel in de gehele internetmarkt hebben. Deze ISPs hebben de NITAM opgericht omdat de huidige marktsituatie mankementen vertoont als het gaat om liberalisering. De leden van de NITAM willen dat de bestaande knelpunten die zich voordoen in de liberalisering van de Nederlandse telecommunicatiemarkt uit de weg worden geruimd om snel voldoende marktwerking te bewerkstelligen. Dit is noodzakelijk om een gezonde concurrentie op de internetmarkt in stand te houden en hiermee de belangene van de eindgebruiker te dienen.

Voor informatie: M.A. van Kempen, telefoon 070-3463760