EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

10 mei 2004

NIEUWE TIJDBOM ONDER DUITSE LKW-MAUT

Op 15 december geven de Duitse instanties uitsluitsel of de Lkw-Maut vanaf 1 januari 2005 kan worden geïnd. Ondanks deze onzekerheid motiveert Toll-Collect vervoerders zo snel mogelijk de reeds ingebouwde elektronische kastjes te vervangen. EVO bepleit uitstel van de invoeringsdatum tot er duidelijkheid is over de betrouwbaarheid van het systeem.

De president van de Duitse BAG (Bundesamt für Güterverkehr) zegt zich niet onder druk te laten zetten door de politiek. Pas medio december neemt hij een besluit over de invoeringsdatum. De testresultaten van de grootschalige proeven met het inningsysteem zijn niet eerder bekend.

EVO vindt het onverantwoord dat verladers en vervoerders zolang in onzekerheid blijven. De geschiedenis herhaalt zich. Vorig jaar kwam een aantal keren pas op het laatste moment uitstel van de invoeringsdatum. Ook toen was er grote onzekerheid over de betrouwbaarheid van het systeem. Het vervangen van de vorig jaar reeds ingebouwde elektronische kastjes acht EVO in dit stadium onverantwoord. Ondernemers kunnen niet wederom gedwongen worden om kosten te maken zonder dat zekerheid bestaat over de betrouwbaarheid van het systeem.

De Duitse staat lijkt echter al rekening te houden met het falen van het systeem. Als het systeem op 1 januari niet werkt is de boete voor Toll-Collect zodanig laag, dat uitstel van de invoeringsdatum betaalbaar is.