Werknemers in Europa bevrijden zich van 'negen-tot-vijf'-sleur

Werknemers zien werk als iets wat ze doen, niet als een plaats waar ze naartoe gaan

Kontich, 10 mei 2004 - In een nieuw onderzoek, uitgevoerd in opdracht van chipfabrikant Intel, is men op zoek gegaan naar de nieuwe Europese werk- en kantoorcultuur. Uit het onderzoek, dat door de Economist Intelligence Unit onder meer dan 600 werknemers uit tien Europese landen werd gevoerd, blijkt onder meer de toenemende invloed van globalisatie en mobiliteit. Het onderzoek signaleert verder een toenemende behoefte van werknemers om nog flexibeler met hun werk te kunnen omgaan. De publicatie van de resultaten valt samen met de lancering van Intels nieuwste Pentium M processors, die laptops sneller maakt en een langer batterijgebruik biedt.

Uit het onderzoek blijkt dat de traditionele negen-tot-vijf kantoorcultuur uit de mode raakt. Dankzij het toenemend gebruik van mobiele technologie gaan werknemers 'werk' steeds meer zien als 'iets wat ze doen', en niet langer als 'een plaats waar ze 's ochtend naartoe moeten'. Zo blijkt dat werknemers steeds meer tijd buiten het kantoor doorbrengen en dat de werkdag niet alleen langer wordt, maar ook meer gefragmenteerd. Eén derde (33,2%) van de werkdag wordt reeds buiten kantoor doorgebracht, en respondenten verwachten dat dit de komende twee jaar nog flink zal toenemen (tot 42,4 %).

De verschuiving wordt veroorzaakt door de toenemende behoefte om met collega's in andere landen en andere kantoren samen te werken. Bijna tweederde (61 %) van de respondenten geeft aan steeds vaker als lid van een virtueel team te werken. Dat de dagelijkse sleur met steeds dezelfde gezichten op kantoor aan het verdwijnen is en ook de locatie minder relevant wordt, blijkt uit het feit dat meer dan een derde van de respondenten aangeeft dat hun belangrijkste dagelijkse contact iemand buiten het kantoor is. Driekwart van de respondenten reist reeds regelmatig voor het werk, waarbij de recente uitbreiding van de Europese Unie werd genoemd als een belangrijke stimulans voor mobiel werken.

Werknemers passen zich niet alleen aan maar tonen zich ook tevreden over deze verschuiving. De meerderheid (68 %) geeft aan buiten het kantoor productiever (19 %) of net zo productief (49%) te zijn als op kantoor. Voor bijna driekwart (73 %) van de ondervraagde werknemers maakt het geen verschil uit of ze nu op kantoor werken of elders.

Gevraagd naar de gevolgen voor de productiviteit, beschouwt maar liefst 83% mobiel werken als een concurrentievoordeel, met name omdat het hen in staat stelt om klanten beter van dienst te kunnen zijn (88 %). En 87 % meldt dat mobiel werken hen in staat stelt om tijd die anders verloren zou gaan, nu nuttig te besteden.

Het resultaat is dat mobiele technologie erg populair is bij werknemers: een grote meerderheid (82 %) gebruikt momenteel een laptop of is dat de komende twee jaar van plan (13 %). Ook de toenemende beschikbaarheid van 'hotspots' (publieke plaatsen waar je draadloos op het Internet kan surfen - Intel heeft er wereldwijd reeds 32.000 geverifieerd) stimuleert het gebruik van mobiele technologie: meer dan een kwart van de respondenten maakt reeds gebruik van hotspots en bijna de helft (44 %) verwacht dat de komende twee jaar te doen.

"De uitkomsten van het onderzoek geven aan dat er een fundamentele verschuiving plaatsvindt in het doen en laten van werknemers, in een veranderende werkomgeving. Het onderzoek laat zien dat de werknemers bij de ondervraagde bedrijven nieuwe technologieën gebruiken om tegemoet te komen aan de toenemende eisen van hun werkomgeving. Werkgevers zullen ook steeds meer geconfronteerd worden met de uitdaging om te gaan met een gefragmenteerd personeelsbestand dat niet langer aan een bepaald kantoor verbonden is," zegt Mike Bonello, Mobile Marketing Manager van Intel Europe, Middle East and Africa.

Andrew Palmer, Senior Editor van de Economist Intelligence Unit zegt over het onderzoek: "Het onderzoek laat een duidelijke trend zien naar meer autonoom werken, vanwege de toenemende behoefte om samen te werken - ongeacht tijdzone of locatie. De komende jaren zullen we waarschijnlijk nog meer veranderingen zien van de werkgewoonten naarmate bedrijven met steeds meer gedecentraliseerd en flexibel personeel werken."