Socialistische Partij

Minister weigert snellere invoering nieuw kinkhoestvaccin: SP wil debat

10-05-2004 * Ondanks aandringen van de Tweede Kamer is minister Hoogervorst niet bereid sneller een nieuw kinkhoestvaccin in te voeren. Het nu gebruikte vaccin werkt minder goed en heeft meer belastende bijwerkingen dan het elders gebruikte vaccin. Bovendien kan door het niet invoeren ervan de vaccinatiebereidheid afnemen. Genoeg redenen om gebruik te maken van de juridische
uitzonderingsmogelijkheden die het Europese recht biedt op de aanbestedingsregeling, aldus Agnes Kant van de SP. Zij wil een debat over het meningsverschil tussen minister en volksvertegenwoordiging.

De SP stelt dat ouders recht hebben op een optimaal vaccinatieprogram en wil dat de minister snel een nieuw DKTP-vaccin aankoopt. Hoogervorst houdt echter vast aan een aanbestedingsprocedure, om de best mogelijke kwaliteit tegen de laagst mogelijk prijs te krijgen, zo schrijft hij in antwoord op Kamervragen. Daarnaast benadrukt hij dat bij het huidige vaccin zelden of nooit ernstige bijwerkingen geeft met blijvende lichamelijke gevolgen, en dat het beschermt tegen ernstige kinkhoest.

SP-Kamerlid Agnes Kant: "Daarmee bagatelliseert de minister de uitkomsten van het onderzoek van de Gezondheidsraad. Hieruit bleek dat het gebruikte vaccin weliswaar zelden of nooit ernstige bijwerkingen veroorzaakt, maar wel beduidend meer zeer belastende bijwerkingen geeft dan het acellulaire vaccin. Bovendien is het gebruikte vaccin veel minder effectief dan verscheidene andere vaccins. Behoud van vertrouwen in het vaccinatieprogramma is van groot belang. De kwestie is urgent genoeg om een uitzondering te maken op de Europese aanbestedingsregeling en daar biedt het Europees recht ook mogelijkheden voor. Daarom lijkt het mij goed dat de Kamer daarover binnenkort met de minister in debat gaat."