European Commission

P/04/58

Brussel, 6 mei 2004

9301/04 (Presse 156)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de Georgische Autonome Republiek Adzjarië

De Europese Unie is ingenomen met de positieve ontwikkelingen in Adzjarië en met de vreedzame wijze waarop deze zich hebben voltrokken.

Het herstel van het gezag van de Georgische regering in de Autonome Republiek Adzjarië betekent een belangrijke stap in de verbreiding van de rechtsstaat en de eerbied voor de mensenrechten in geheel Georgië.

De Europese Unie kijkt er nu naar uit dat er binnen een redelijk tijdsbestek democratische verkiezingen voor de Hoge Raad van Adzjarië worden gehouden.

De Europese Unie spreekt opnieuw haar steun uit voor de territoriale integriteit van Georgië en is verheugd over de bevestiging door de Georgische regering van haar voornemen om de autonome status van Adzjarië binnen Georgië te eerbiedigen.

De Europese Unie prijst zich gelukkig met de constructieve rol die de Russische Federatie heeft gespeeld bij de totstandbrenging van een vreedzame oplossing voor de situatie in Adzjarië.

De kandidaat-lidstaten Roemenië en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Kroatië, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Internet: http://ue.eu.int/

E-mail: press.office@consilium.eu.int