European Commission

P/04/56

Brussel, 10 mei 2004

9327/04 (Presse 157)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen aan de grens tussen de Democratische Republiek Congo en de Republiek Rwanda

De EU spreekt haar ernstige bezorgdheid uit over recente berichten over een aanval op Rwandees grondgebied, die door de Beweging van de Democratische Strijdkrachten voor de Bevrijding van Rwanda (FDLR) zou zijn ondernomen en over een actie door Rwandese troepen die zou hebben plaatsgehad op het grondgebied van de Democratische Republiek Congo.

De EU herinnert eraan dat elke aanwezigheid van buitenlandse troepen, ongeacht hun herkomst, op het grondgebied van de DRC een schending is van het internationale recht en een inbreuk vormt op de soevereiniteit en de territoriale integriteit van de Democratische Republiek Congo. De EU acht het dringend noodzakelijk dat de MONUC zich met kracht inzet om elke binnendringing van de FDLR op Rwandees grondgebied tegen te gaan, en aldus te zorgen voor daadwerkelijke stabiliteit in het oosten van de DRC.

De EU keurt even krachtig de beperkingen af die op Congolees grondgebied worden opgelegd aan het vrije verkeer van de soldaten van de missie van de Verenigde Naties in Congo (MONUC), waardoor dezen hun taken niet tot een goed einde kunnen brengen.

De potentiële ernst van de situatie in het oosten van de DRC noopt de EU ertoe een beroep te doen op de Congolese en de Rwandese regering om in rechtstreeks overleg met elkaar te treden teneinde een toename van de spanningen te voorkomen, en hun inspanningen om verbetering te brengen in de betrekkingen tussen de twee landen te verdubbelen.

De EU roept de hoogste autoriteiten in Kigali en in Kinshasa opnieuw op om naar de letter en de geest de verklaring van goede nabuurschap na te leven die beide landen op 25 september 2003 hebben ondertekend, alsook het akkoord van Pretoria van 30 juli 2002 en de verbintenissen die beide partijen tijdens de bijeenkomst van Pretoria van 27 november 2003 zijn aangegaan.

De EU zal meer in het bijzonder haar steun verlenen voor de invoering door beide landen van een bilateraal mechanisme voor toezicht op de grenszone met hulp van de MONUC. In dit verband zijn de ontwapening en de demobilisering van de voormalige Rwandese strijdkrachten en de Interahamwe-strijders van essentieel belang voor een oplossing van het conflict in de regio.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Internet: http://ue.eu.int/

E-mail: press.office@consilium.eu.int