Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gratis schoonmaakactie basisscholen voor kinderen met astma

Mijn School Weer Schoon wegens groot succes verlengd

Capelle aan den IJssel/ Leusden, 6 mei 2004 De in 2003 gehouden actie Mijn School Weer Schoon , een succesvol initiatief van het Astma Fonds en schoonmaakbedrijf Hago, krijgt dit jaar een vervolg. Wat begon als een eenmalige actie waarbij twaalf basisscholen een gratis superschoonmaakbeurt kregen, heeft geleid tot nieuwe initiatieven. Er is dit jaar gekozen voor een bredere aanpak waarbij goede voorlichting en een betere samenwerking tussen basisschool en schoonmaakbedrijf een belangrijke rol spelen. Zo heeft Hago een nieuwe schoonmaakdienst speciaal voor basisscholen ontwikkeld: SchoolworkX. Uit de meer dan 800 basisscholen die zich vorig jaar op de website www.mijnschoolweerschoon.nl aanmeldden, kiezen het Astma Fonds en Hago SchoolworkX nog eens vijf basisscholen voor een gratis superschoonmaakbeurt. Deze vijf basisscholen worden op 10 mei aanstaande bekendgemaakt op de website www.mijnschoolweerschoon.nl.

Het Astma Fonds heeft de gezonde schoolomgeving voor de komende jaren als een van haar speerpunten benoemd. Coen Berends van het Astma Fonds: Eén op de tien kinderen heeft astma. Astma is hiermee de meest voorkomende chronische kinderziekte. De massale respons op de bijzondere actie Mijn School Weer Schoon heeft nog eens aangetoond hoe groot het schoonmaakprobleem is op basisscholen. Daarom gaan we dit jaar nog eens vijf basisscholen een gratis schoonmaakbeurt geven.

Rekenhulp en adoptieprogramma

Maar het Astma Fonds wil basisscholen nog meer aanbieden. Zo komt er binnenkort op de website www.mijnschoolweerschoon.nl een rekenhulp. Basisscholen kunnen zo eenvoudig en snel uitrekenen hoeveel geld een school volgens de LONDO norm voor schoonmaak krijgt van de overheid. Ook is er binnenkort meer informatie te vinden over het adoptieprogramma schoonmaken is te managen . Acht basisscholen krijgen gedurende één jaar professionele begeleiding bij het opzetten van een goed schoonmaakbeleid.

SchoolworkX

Hago wil basisscholen ook een structurele oplossing aanbieden. Daarom heeft Hago de nieuwe schoonmaakdienst SchoolworkX geïntroduceerd. Deze dienst gaat verder dan schoonmaken alleen. Steph Feijen, algemeen directeur van Hago Nederland: We geven bijvoorbeeld op de website www.schoolworkx.nl ook praktische tips hoe vuil en stof te voorkomen. We hebben niet alleen een goede neus voor viezigheid, maar signaleren samen ook mogelijke problemen. Als bijvoorbeeld het schoolplein opnieuw bestraat wordt, dan leveren we op verzoek speciale inloopmatten om onnodige vervuiling te voorkomen.

Het is een schoonmaakprogramma waarin we al onze ervaring en kennis op basisscholen hebben verwerkt.

Over het Astma Fonds en Hago

De missie van het Astma Fonds is het voorkomen van astma en COPD en het minimaliseren van de gevolgen van deze aandoeningen voor patiënten, hun directe omgeving en de samenleving. Het Astma Fonds doet dit onder andere door het geven van informatie aan patiënten en aan het publiek, het verbeteren van medische zorg, het financieren van onderzoek en het bieden van individuele hulp. Tijdens de collecteweek (10 t/m 15 mei 2004) van het Astma Fonds staan kinderen met astma centraal.

Hago Nederland B.V. is de derde speler in de markt voor schoonmaakbedrijven. Hago levert vanuit vijf regionale bedrijven schoonmaakdiensten door geheel Nederland. Hago heeft zich gespecialiseerd in het schoonhouden van ziekenhuizen, kantoren, scholen en treinen, maar ook industrieën en cleanrooms. In totaal werken er 7600 mensen bij Hago. De totale omzet in 2003 bedroeg 132 miljoen euro. Hago is een onderdeel van Vebego International, dat in acht landen actief is op het gebied van schoonmaak, facilitaire dienstverlening en personeelsdiensten.

///


Noot voor de redactie,