Vlaamse overheid

Jef Tavernier, Vlaams minister van Leefmilieu gaat samenwerken met de provincie West-Vlaanderen en de gemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort om het bezoekerscentrum 'De Nachtegaal' uit te baten. Hij bereikte al een principeovereenkomst met de provincie en met de gemeenten Koksijde en Nieuwpoort, de gemeente De Panne springt zeker mee aan boord. Dat kondigde Jef Tavernier aan bij de officiële opening van de speciale schelpenkamer. Hij kondigde ook aan dat de twee mensen die nu al in het centrum werken 4 nieuwe collega's zullen krijgen. Het centrum zal bemand worden met een coördinator en een educatieve werking, speciaal voor schoolkinderen. Ook zal er een team van natuurwerkers aan het centrum verbonden worden.
De Nachtegaal moet het kloppend hart worden van de typische en unieke kustreservaten in de gemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort. Vanaf 1 juli zal het 7 dagen op 7 open zijn. In De Nachtegaal kunnen de lokale bevolking en de toeristen tekst en uitleg krijgen over de unieke duinen- en polderreservaten langs de Vlaamse kust en over het Vlaamse en Europese beleid ter zake. "Zo kunnen de mensen zo mogelijk nog meer genieten van deze uitzonderlijk mooie natuurgebieden," zegt Minister Tavernier.
"Aan onze kust komen een aantal zeer waardevolle biotopen voor," aldus minister Tavernier. "Daarom heb ik samen met mijn voorgangers op het departement Leefmilieu een groot gedeelte van onze duinen als Vlaams natuurgebied erkend." In 1997 was er nog maar 463 hectaren erkend duinengebied in Vlaanderen, ondertussen zijn er dat toch al meer dan 1100. "Met Vlaamse steun werden ook een aantal spectaculaire natuurherstellingswerken uitgevoerd in de buurt," herinnert minister Tavernier zich. Zo werd de oude marinebasis van Lombardsijde ontmanteld om de slikken, schorren en duinen aan de IJzermonding te herstellen. In Nieuwpoort werd een oud
waterzuiveringstation afgebroken om het duinkalkmoeras Groenendijk uit te breiden.
"Het is altijd mijn bedoeling om de mooie stukjes natuur in Vlaanderen toegankelijk te maken voor bezoekers en natuurliefhebbers," zegt minister Tavernier. "De natuurdomeinen aan de kust zijn een voorbeeld voor andere domeinen: naast dit bezoekerscentrum hebben ze ook een uitgebreid wandelpadennetwerk en veel informatieborden in de duingebieden."

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Tavernier - tel. (02) 553 27 12 e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be


---