KWF KANKERBESTRIJDING

KWF-onderscheiding voor Rotterdamse hematoloog Löwenberg

Amsterdam, 10 mei 2004 - KWF Kankerbestrijding heeft de Prof. dr. P. Muntendamprijs 2004 toegekend aan de Rotterdamse hematoloog prof. dr. Bob Löwenberg (58). Hij ontvangt de KWF-onderscheiding vanwege zijn inspirerende bijdrage aan verbetering van de behandeling van patiënten met bloed- of lymfeklierkanker, de zogeheten hematologische maligniteiten, en voor zijn wetenschappelijke organisatorische inzet in binnen- en buitenland. De KWF-onderscheiding wordt uitgereikt op zaterdag 12 juni 2004 tijdens de 55e Algemene Ledenvergadering van KWF Kankerbestrijding in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

De prijs bestaat uit een oorkonde en penning. Tevens zal het KWF-bestuur een bedrag van 50.000 Euro bestemmen voor een door de winnaar aangegeven bestemming binnen de kankerbestrijding. De KWF-onderscheiding voor mensen met bijzondere verdiensten voor de kankerbestrijding in Nederland is ingesteld in 1976 bij het afscheid van Prof. Muntendam als voorzitter van de Stichting Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding, nu KWF Kankerbestrijding.

Stamceltransplantatie
De in Groningen geboren prof. Löwenberg is hoofd afdeling Hematologie aan het Erasmus MC te Rotterdam. Hij geniet nationaal en internationaal grote faam op het gebied van de behandeling van leukemie en lymfeklierkanker. De ontwikkeling van de sinds enkele jaren in ons land ingevoerde stamceltransplantatie is mede te danken aan door hem sinds 1975 verricht wetenschappelijk kankeronderzoek. Daarnaast heeft hij zijn sporen verdiend als wetenschappelijk organisator van internationale hematologische congressen, in besturen van internationale hematologische commissies en in redacties van vooraanstaande internationale wetenschappelijke tijdschriften. Löwenberg heeft een groot aantal wetenschappelijke boeken en ander publicaties op zijn naam staan en is lid van een aantal belangrijke Nederlandse, Europese en Amerikaanse wetenschappelijke verenigingen. Ook kan hij bogen op dertig jonge onderzoekers die bij hem zijn gepromoveerd.

Bestuursfuncties
Als voormalig wetenschappelijk directeur van de Dr. Daniel den Hoed Kliniek (DDHK) was hij een stuwende factor achter de samenbundeling van krachten met het Academisch Ziekenhuis Rotterdam, waarbij de DDHK onderdeel werd van het huidige Erasmus MC.
Als lid en voorzitter van de Wetenschappelijk Raad voor de Kankerbestrijding van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) was hij vele jaren adviseur van KWF Kanker- bestrijding bij de toekenning van subsidies voor wetenschappelijk kankeronderzoek en bij de beleidsontwikkeling van KWF Kankerbestrijding op dit terrein. Op dit moment is hij voorzitter van de Raad voor Medische Wetenschappen van de KNAW. Prof. Löwenberg is tevens lid van het bestuur van de Stichting Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding.
Sinds 1981 is hij voorzitter van de Stichting Hemato-Oncologie voor Volwassen Nederland (HOVON), het netwerk van samenwerkende oncologen, dat is uitgegroeid tot een uniek landelijk platform voor klinisch onderzoek en dat van grote waarde is voor de voortgaande ontwikkeling van nieuwe behandelingsmethoden van bloed- en lymfklierkanker in ons land.


----Mededeling voor de redactie,