Provincie Flevoland




Reïntegratieproject Work-Wise krijgt Europese bijdrage

Het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland heeft besloten een Europese bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds beschikbaar te stellen aan het Ministerie van Justitie, voor de uitvoering van het project Work-Wise Rentray Flevoland. Het project mag rekenen op een bijdrage van ruim een half miljoen euro. De totale projectkosten bedragen 1,3 miljoen euro.

In januari 2004 is in Lelystad heeft de organisatie Rentray een particuliere justitiële inrichting voor jongens en meisjes in de leeftijd van 12 tot 23 jaar geopend. Om de terugkeer naar de maatschappij op een verantwoorde manier te begeleiden heeft Rentray de methodiek Work-Wise ontwikkeld.

Work-Wise is een programma dat is bedoeld om jongeren voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Het biedt de deelnemers een individueel traject van activiteiten op het gebied van assessment, scholing, training en werkervaring opdoen. Daarnaast krijgen de jongeren begeleiding op het gebied van huisvesting, schuldsanering, relatieherstel, sociaal netwerk , sociale vaardigheden en vrijetijdsbesteding. Het uiteindelijke doel is een succesvolle reïntegratie in de maatschappij, mede door bemiddeling naar een baan (of beroepsopleiding) en het kunnen behouden van een baan.

De opleiding in het kader van Work-Wise vindt grotendeels plaats binnen de justitiële inrichting. Er komt ook een interne werkplaats waar gedetineerde jongeren stage kunnen lopen. Daarnaast wordt voor stages indien mogelijk samengewerkt met het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) door middel van het inkopen van beroepsgerichte scholing. Binnen het project is plaats voor 135 deelnemers. Het project duurt tot 1 januari 2005.