Politie Friesland

Politieberichten van 09/05 13.00 uur t/m 10/05 07.00 uur

Fryslân 10-05-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Dokkum: vernielers aangehouden (vervolg zondag)
In de nacht van zaterdag op zondag zijn door de politie vier inwoners van Damwoude aangehouden na een reeks vernielingen. (zie
politieberichten van zondag 9 mei) Inmiddels zijn ook de volgende aangiften van vernieling gedaan:
ruit ingeslagen bij een kantoor aan de Aalsumerpoort;
schuurtje van een woning opengebroken aan De zijl, verf gestolen (zie zondag ook vernieling van auto), goederen in schuurtje vernield; tuinbankje van deze woning werd van de muur gerukt en in het water gegooid;
tuinbankje van een woning aan de Vleesmarkt werd weggenomen en vermoedelijk in het water van het Klein Diep gegooid.

Drachten: inbraak kantoor
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een kantoorpand aan de Drift. Door het raam naast de dienstingang in te gooien kwam men binnen. Een flatscreen werd omgegooid en lag plat op een bureau. Aangifte werd gedaan door een 35-jarige inwoonster van Drachten. In eerste instantie werd er niets vermist.

Drachten: inbraak bedrijf
Tussen vrijdag 17.00 uur en zondag 12.15 uur is ingebroken in een kantoor van een bedrijf aan de Burgemeester Wuiteweg. Via een groot ingeslagen ruit is men binnen gekomen. Uit het kantoor werd een laptop weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 31-jarige inwoner van Drachten.

Leeuwarden: auto over de kop
Zondag omstreeks 12.15 uur reed een 48-jarige automobiliste uit Bolsward over de Aldlansdyk, komende uit de richting Henri Dunantweg. Bij de kruising met de Oostergoweg wilde zij naar rechts. Zij sorteerde voor en moest stoppen voor het stoplicht. Toen het licht groen werd, trok zij op en is de bocht naar rechts vermoedelijk veel te ruim ingereden. Hierdoor is zij vermoedelijk met het linkerwiel op een verhoogde middengeleider gereden en mogelijk heeft zij toen door de schrikreactie te snel weer naar rechts gestuurd. Hierdoor vloog de auto over de kop en kwam tot stilstand tegen een verkeerslicht voor (brom)fietsers. De verkeerslichtinstallatie raakte hierdoor vernield. Er was gelukkig slechts materiële schade.

Vlieland: diefstal fietsen en weer teruggevonden
Tussen zondag 00.00 uur en 07.00 uur werden een zestal fietsen weggenomen uit schuurtjes bij vier woningen aan de Dorpsstraat. Alle fietsen zijn later teruggevonden bij of in het bos in het Vliepark in de buurt van de Ankerplaats. Een nader onderzoek zal worden ingesteld. Geen leeftijden van de aangevers bekend.

Koudum: boot gezonken en diefstal waterpomp
Om 15.30m uur werd melding gemaakt dat een snelle motorboot in een box van de jachthaven aan de Kuilart gezonken was. Ter plaatse werd de boot aangetroffen. Dit moet gedaan zijn tussen zaterdag 16.00 uur en zondag 15.30 uur. De boot was gezonken tot op de bodem en lag nog gedeeltelijk boven water. Nadat de boot was leeggepompt, bleek dat de waterpomp weggenomen was. Via de waterslang was de boot vermoedelijk volgelopen. Een 29-jarige inwoner van Bakhuizen komt nog aangifte hiervan doen.

Kollum: eenzijdige aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 19.45 uur reed een 75-jarige fietser uit Kollum samen met zijn vrouw over de Harddraversbaan, komend uit de richting Tilburystraat. Bij de kruising van de weg met de Limburg van Stirumweg raakt betrokkene met de trapper van de fiets de trottoirband en komt ten val. Door de val heeft de fietser mogelijk zijn neus gebroken. Per ambulance is de man naar huis gebracht, omdat hij in het ziekenhuis niet geholpen kon worden.

Leeuwarden: fietsendief aangehouden
Zondag omstreeks 22.10 uur zag een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, dat een man zijn fiets pakte, die hij tegen een gevel van een pand aan de Voorstreek had geplaatst. Hij pakte de fiets weer terug en de man verdween. Toen de politie ter plaatse kwam, kwam de man weer aanlopen en werd aangehouden voor fietsendiefstal.

Sneek: aanhouding na belediging politiemensen
Zondag omstreeks 22.15 uur werd in een woning aan de Napjusstraat gevochten. Er werd over en weer gescholden. Eén persoon was steeds lastig en werd door de poli gevorderd zich te verwijderen. Dit deed hij niet en hij bleek de politiemensen steeds te beledigen. Hierop is hij, een 23-jarige inwoner van Sneek, aangehouden en geboeid. Hij werkte niet mee. Met gepast geweld is de verdachte overgebracht naar het bureau. Een 26-jarige inwoner van Sneek en betrokken bij het vechtpartijtje werd per ambulance overgebracht naar Sionsberg te Sneek voor onderzoek.Oorzaak was dat de bewoners de toegang weigerden aan de 23-jarige, omdat hij dronken was en zo ontstond de ruzie. |

Joure: insluiping in woning
Zondag is tussen 10.45 en 13.30 uur ingebroken in een woning aan de Kooilaan. De bewoonster was in de tuin aan het werk. In een onbewaakt moment is de dader kennelijk via de achterdeur naar binnen geslopen. Uit de woning werden twee portemonnees en sieraden gestolen. De 67-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak woning
Zondag omstreeks 20.30 uur is ingebroken in een school aan de J. H. Knoopstraat. Men kwam binnen door een ruit van een lokaal in te slaan. Een computer werd gestolen. Namens de school deed een 54-jarige man uit Marssum aangifte.

Sneek: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 17.30 uur vond een aanrijding tussen een fietser en een personenauto plaats op de kruising van de Scherhemstraat en het Kaatsland. Beide voertuigen reden over de Scherhemstraat, richting Kaatsland. Op de kruising van deze twee wegen haalde de automobilist, een 22-jarige inwoner van Sneek, de fietser in, juist nop het moment dat die linksaf wilde slaan, het Kaatsland in. Een aanrijding was het gevolg en de bestuurster van de fiets, een 74-jarige vrouw uit Sneek, raakte gewond. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Oosterwolde: inbraak bedrijf
Tussen zaterdagmiddag en zondagavond is ingebroken in een bedrijf aan de Houtwal. Een 48-jarige man uit Oosterwolde deed daarvan aangifte. Men is vermoedelijk binnengekomen door een raam aan de zijkant te openen. Binnen werd een snackautomaat opengebroken; het geld en de snoep waren verdwenen. De deur van de werkplaats weer opengebroken. In de werkplaats werd het slot van een gereedschapskist doorgeknipt en er werd handgereedschap gestolen.

Drachten: vechtpartij
Zondag omstreeks 20.00 uur moest de politie de rust terug brengen in de Valkstraat, nadat er enkele vechtpartijen zouden zijn geweest. Ter plaatse bleek het om een burenruzie te gaan. Een 15-jarige jongeman, gast van één van de bewoners, en een 36-jarige bewoner v an de Valkstraat hadden woorden gekregen. De 36-jarige zou daarbij de jonge knaap bij zijn keel hebben gegrepen, wat door een andere bewoner van de Valkstraat, een 27-jarige man, werd gerzien. Hij pakte een stuk buis en ging daarmee de 36-jarige man te lijf. Dat leverde een pijnlijke onderarm op. Na de komst van de politie herstelde de rust zich. Er is nog geen aangifte gedaan.

Sumar: inbraak bedrijf
Maandag tussen 04.30 uur ontdekte de politie dat er was ingebroken in een bedrijf aan de Solcamastraat. De dader kwam binnen door een ruit van een schuifdeur in te slaan. Met een politiehond werd het pand doorzocht. Er werd niemand meer aangetroffen. Het is niet bekend of er iets is gestolen. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Leeuwarden: man met neppistool aan gehouden
Maandag omstreeks 01.00 uur heeft de politie een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. De politie trof de verdachte aan de op Spanjaardslaan op een hagelnieuwe zwarte Kyoso mountainbike. Hij gedroeg zich verdacht en zenuwachtig. Het bleek een harddruggebruiker te zijn. Bij fouillering werd naast cocaïne, amfetamine en pillen een neppistool aangetroffen in zijn kleding. Het neppistool betrof een voor de wapenwetgeving niet toegestaan exemplaar. De verdachte is overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie houdt er sterk rekening mee dat de mountainbike is gestolen. Er is echter nog geen aangifte.

Rijden onder invloed
Zondag omstreeks 23.55 uur is een 18-jarige jongeman uit Wolvega betrapt op het rijden onder invloed. Hij werd met zijn personenauto gecontroleerd op de Trambaan omdat hij zonder licht reed. Hij blies aan het bureau 310 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 2 uur en er wordt proces-verbaal opgemaakt.