Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Praag, Tsjechië, 10 mei 2004

Rodamco Europe en AM bereiken overeenstemming
over realisatie van Tsjechisch winkelcentrum

Rodamco Europe en AM (voorheen Amstelland MDC) hebben een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van het regionale winkelcentrum Centrum Chodov in Praag, Tsjechië. Centrum Chodov zal naast Centrum Cerny Most deel uitmaken van Rodamco Europe's beleggingsportefeuille in Tsjechië. Het betreft een winkelcentrum met een grootte van circa 57.000 m2, bestaande uit retail, leisure en restaurants. De geschatte ontwikkelingskosten bedragen E128 miljoen en de verwachte bruto jaarhuur is E12 miljoen. Het winkelcentrum wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2006 opgeleverd.

Centrum Chodov is gesitueerd aan de zuidoostzijde van Praag in het district Praag11. Het winkelcentrum bevindt zich naast de D1 snelweg van Praag naar Brno en bevindt zich boven op een metrostation. Centrum Chodov zal in de toekomst het hart vormen van dit stadsdeel. Het te realiseren winkelcentrum is voor 40% voorverhuurd aan anchor tenants zoals Hypernova, Hennes & Mauritz, C&A, Nike en Bata. Het concept is ontwikkeld door T+T Design uit Gouda en wordt uitgevoerd door Helika s.a. design uit Praag. Landscaping, het ontwikkelen van een parkachtige verblijfsomgeving waarvan het winkelcentrum organisch deel uitmaakt, is een integraal onderdeel van het project.

Groei in Europese winkelcentra
De ontwikkeling van winkelcentra in Tsjechië past in de strategie van AM voor verdere groei in retail, met name in Zuid- en Centraal Europa. Door verouderde detailhandelsstructuren in deze landen bestaat een omvangrijke inhaalvraag naar moderne winkelcentra met vrijetijds-voorzieningen. In maart opende AM het eerste door haar ontwikkelde winkelcentrum in Tsjechië, Olympia Plzen.

Profiel AM
AM NV (voorheen Amstelland MDC) is op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming, met een omzet van E 1,1 miljard en een nettoresultaat van E 75 miljoen in 2003, heeft een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in uitvoering in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal, Tsjechië en Groot-Brittannië. Deze zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de locale cultuur.

Profiel Rodamco Europe
Topkwaliteit winkels en winkelcentra maken tezamen 85% uit van Rodamco Europe's beleggingsportefeuille van E 7,1 miljard. Rodamco Europe is zowel belegger als manager van haar vooraanstaande winkelcentra, die vooral te vinden zijn in de thuismarkten Nederland, Zweden, Frankrijk en Spanje. In Centraal Europa heeft Rodamco Europe winkelcentra in Polen, Hongarije en Tsjechië. Deze portefeuille maakt op dit moment 4% uit van de totale portefeuille. Dit maakt Rodamco Europe de grootste beursgenoteerde belegger en manager in de winkelsector in Europa. Rodamco Europe heeft een single 'A' rating met een stabiele outlook van Standard & Poor's. Rodamco Europe NV is een beleggingsmaatschappij met veranderlijk kapitaal en kwalificeert als een Fiscale Beleggingsinstelling (FBI) onder de Nederlandse wetgeving. Rodamco Europe staat genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Brussel. Rodamco Europe is sinds 1999 onafhankelijk en een Euronext top 100 onderneming, opgenomen in de Amsterdam Midkap Index (AMX). Sinds juni 2003 is Rodamco Europe eveneens opgenomen in de MSCI World Index.

Noot voor de redactie,