Partij van de Arbeid


Persbericht PvdA


Den Haag, 10 mei 2004


Max van den Berg: 'Voorstel afschaffen exportsubsidies slim en broodnodig'


De Europese Commissie probeert in een brief aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een doorbraak te forceren in een poging om de wereldhandel eerlijker te maken. Max van den Berg, lijsttrekker van de PvdA voor de Europese verkiezingen, is blij met de voorstellen die de Commissarissen Lamy en Fischler doen: 'Het voorstel om de exportsubsidies af te schaffen is slim en broodnodig.'


Max van den Berg: "De negentig armste ontwikkelingslanden krijgen in de voorstellen toegang voor hun producten tot alle markten wereldwijd. Dat is een goed voorstel. Ruim 80 procent van de bevolking in ontwikkelingslanden is afhankelijk van inkomsten uit de landbouw. Europa biedt met dit voorstel ontwikkelingskansen aan de allerarmste landen. Nu zijn Canada, de Verenigde Staten en Australië aan zet om met een voorstel te komen. Het is van groot belang dat de markten open gaan."


Eerder stelde de EU haar markten al open voor alle producten uit de 48 armste landen behalve wapens. Het nieuwe voorstel van de Europese Commissie richt zich op uitbreiding van deze openstelling naar alle leden van de WTO en voor meer ontwikkelingslanden.


De Europese Commissie stelt ook voor om alle exportsubsidies ter onderhandeling op tafel te leggen. Max van den Berg juicht dit toe, zolang het niet leidt tot een afgekalfd voorstel. "De desastreuze effecten van de exportsubsidies voor ontwikkelingslanden zijn bekend. We kunnen niet doorgaan met blokkades opwerpen," aldus Van den Berg. "Het voert de druk op de VS op om over de brug te komen met voorstellen die acceptabel zijn voor de armste landen en perspectief bieden om de wereldhandel weer vlot te trekken. We hebben een nieuwe impuls nodig in de wereldwijde onderhandelingen en dat kan alleen als er voorstellen komen die de landbouwsubsidies aanpakken. Dat steunt uiteindelijk ook de economische groei in Europa en Nederland."