Leger des Heils

Forensisch psychiatrisch congres Sex, Drugs en Rock & Roll


- Maart 10, 2004 - 11:27 AM

Die Reinische Landes Klinieken, de GGzE en Groot Batelaar (Leger des Heils) organiseren dit jaar voor de tiende maal te Kleve (D), het forensisch psychiatrisch congres Sex, Drugs en Rock en Roll. Van 11 tot en met 13 mei staat het gebruik van nieuwe technologieën op de voorgrond. Hieronder vindt u een uitnodiging tot deelname aan het congres. De uitnodigingstekst is vertaald in het Nederlands. Mocht u geïnteresseerd zijn tot deelname kunt u zich aan te melden. Voor de volledige informatie over het congres zoals het programma en de wijze van aanmelden, en voor eventuele vragen kunt u zich richten tot Hans martin Don: h.m.don@legerdesheils.nl.

Lucy in the sky with diamonds Behandeling en veiligheid binnen de strafrechtelijke maatregel.

De forensische maatregelen zijn al jaren een onderwerp van het maatschappelijke diskussie. Dit debat richt zich thans op het gevoel van (on)veiligheid binnen onze maatschappij. In deze discussie lijken de andere aspecten zoals de behandeling van forensische psychiatrische patiënten ten aanzien van deze maatschappelijke veiligheidsbeleving een ondergeschikte rol te spelen.
De strafrechtelijk maatregel wordt thans gezien als een gesloten systeem. De overgang naar de zogenaamde normale samenleving dient volledig zonder gevaar en risico te zijn. Deze opvatting vormt het uitgangspunt van de ontwikkeling waarbij ook binnen de forensisch psychiatrie geobjectiveerde zekerheid tot stand dient te komen. Ook binnen de behandeling van de forensische patiënt is het hiervoor beschreven veiligheidsperspectief een dominerende factor geworden.

Dit congres zal de dialectische verhouding tussen behandeling en veiligheid vanuit verschillende perspectieven belichten. De volgende themas zullen in dit verband aan bod komen.


· Welke mogelijkheden bieden de hedendaagse nieuwe technologieën? Nieuwe automatiseringssystemen zijn in staat personen c.q. patiënten op afstand te controleren. Daarbij is niet alleen het lokaliseren van personen mogelijk maar ook het observeren en communiceren op afstand behoort tot deze ontwikkeling. Zijn deze ontwikkelingen toepasbaar binnen strafrechtelijk maatregelen? En wat betekenen deze ontwikkelingen voor de huidige praktijk?


· Hoe zijn de forensische klinieken georganiseerd c.q. zouden zij georganiseerd moeten zijn om een effectieve en veilige behandeling te kunnen garanderen. Welke te verwachte organisatorische veranderingen dienen zich aan kijkend naar de stand van de nieuwe technologische ontwikkelingen?


· Op welke wijze zijn de medische en psychotherapeutische behandeling georganiseerd? Hoe is de verpleegkundige zorg georganiseerd? Wat is de bruikbaarheid van de nieuwe technieken binnen de behandeling-en begeleidingsstructuren. Zijn deze toepasbaar?

Het werken binnen een strafrechtelijke kader betekent een regelmatige herdefiniëring van inzichten en methodieken. Wij kijken er naar uit om samen met u in dit congres kritisch te kijken naar deze nieuwe technologische ontwikkelingen en de gevolgen voor ons vakgebied.

Het voorbereidingscommitè