Ingezonden persbericht


Ondersteuningsprogramma 'Slimme producten' voor ondernemers

Utrecht - Ondernemers uit de Provincie Utrecht krijgen in 2004 ondersteuning om beter te profiteren van de voordelen van 'slimme producten', producten waarin micro-elektronica is verwerkt. Deze ondersteuning vindt plaats in het kader van het programma 'Slimme Producten'. Initiatiefnemers Syntens, de Hogeschool van Utrecht en de Kamer van Koophandel bieden ondernemers een informatief seminar, een ondernemerskring en een individueel begeleidingstraject.

Doel van het ondersteuningsprogramma is ondernemers te helpen om van een product een 'slim product' te maken en hier concurrentievoordeel mee te behalen. Slimme producten (of embedded systems) kunnen zelf waarnemen, communiceren en in actie komen door toepassing van sensoren, actuatoren en telecommunicatie. Voorbeelden zijn wenskaarten die een gesproken boodschap laten horen, afvalcontainers die vragen om geleegd te worden en zonwering die zelfstandig reageert op zonlicht en temperatuur.

Het seminar dat op 11 mei 2004 plaatsvindt, geeft geïnteresseerde ondernemers de benodigde basiskennis over slimme producten. In één dag leren deelnemers wat de kenmerken zijn van een slim product, welke micro-elektronica gebruikt kan worden en hoe men zoiets ontwikkelt. Naast een demonstratie van werkende slimme producten, worden de mogelijkheden voor de eigen onderneming besproken. Ondernemers die vervolgens zelf een slim product willen ontwikkelen, kunnen deelnemen aan de 'Ondernemerskring Slimme producten'. In zes bijeenkomsten komen specialisten aan het woord, wisselen deelnemers ervaringen uit en worden ideeën onder de loep genomen. Alle deelnemers aan de ondernemerskring krijgen individuele begeleiding van een Syntens adviseur. Bovendien komen zij in aanmerking voor ondersteunend onderzoek door het HvU ontwerpcentrum of voor deelfinanciering van een haalbaarheidsstudie.

Het project 'Slimme Producten' wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie uit het programma Innovatieve Acties Utrecht van de Europese Unie. Daardoor kan Syntens de diensten voor een zacht prijsje aanbieden. Het seminar kost 95 euro en de ondernemerskring 175 euro. Meer informatie is te verkrijgen bij Syntens: 030 ? 232 46 00 of www.syntens.nl /utrecht.