Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 20

VAN RECHT OP ZORG NAAR VOORZIENING

Debat - Implicaties van een nieuwe wet voor GGZ en Gemeente

Recht op zorg is in Nederland geen vanzelfsprekendheid meer. Zo wil de overheid de AWBZ grondig gaan herzien, en staat de nieuwe Wet op de Maatschappelijke ondersteuning (WMO) in de startblokken. Wat betekent deze wet voor de geestelijke gezondheidszorg en voor de Gemeente Utrecht? En hoe zinvol is het een eigen bijdrage te vragen van psychiatrisch patiënten en verslaafden? Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert op dinsdag 11 mei een debat in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. Aanvang 20.00 uur Toegang vrij. Informatie en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl/info@tumultdebat.nl

Aan dit debat nemen deel: Toon Gispen, wethouder Gemeente Utrecht; Aart Mosterd, lid CDA- fractie Tweede Kamer; Ton Holweg, directeur RIDA; Jan Berndsen, projectleider SBWU/OGGZ; Martijn Kole, oud-voorzitter Cliëntenraad. Voorzitter is Jan van Leijenhorst, hoofd Jeugd, Onderwijs, Cultuur Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)

De nieuwe wet beoogt de zorg voor kwetsbare burgers en hun maatschappelijke participatie te verbeteren, maar er worden duidelijk andere accenten gelegd. De wet gaat uit van een grotere verantwoordelijkheid van het individu. Ook wil de wet de regie voor een deel in handen geven van de Gemeente. De Gemeente incasseert het geld en mag zelf de prioriteiten stellen bij het verlenen van de maatschappelijke ondersteuning. Eventueel kan zij besluiten het geld ergens anders aan te besteden. Van diverse kanten is er al bezwaar aangetekend tegen de voorstellen van de nieuwe wet. Voor kwetsbare groepen is de zorg niet meer verzekerd, maar zal een voorziening worden. De overheid wil ook voor psychiatrische patiënten en verslaafden een eigen bijdrage invoeren: het is de vraag of het wel zo zinvol en zo haalbaar is om juist bij deze groep mensen een beroep op de eigen verantwoordelijkheid in te bouwen. Praktische consequenties zal de wet ook hebben voor de RIDA's, de regionale instellingen voor dagactiviteiten en arbeidsrehabilitatie: zij moeten ook andere groepen gaan bedienen. Al met al: wat is in de toekomst nog des ggz's?

TUMULT & Altrecht