Universiteit van Amsterdam

Stress van het doodgaan vooral organische kwestie


Promotie Geneeskunde


dinsdag 11 mei 10.00 uur

De HPA-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier), ook bekend als de stress-as, reguleert de afgifte van stresshormonen (cortisol, ACTH, CRH en AVP). Zeynel Erkut deed onderzoek naar de activatie van de HPA-as met betrekking tot multiple sclerose. Bij een meerderheid van de patiënten met multiple sclerose (MS) is de activiteit van de HPA-as verhoogd. Een subgroep heeft juist relatief lage waarden; dit gaat samen met een sterkere ontsteking in de hersenen ter hoogte van de hypothalamus. Waarschijnlijk liggen aan activatie van de stress-as bij MS en sepsis verschillende mechanismen ten grondslag. Erkut bekeek daarnaast de hoeveelheid stresshormonen tijdens het stervensproces. Hij noteerde zeer hoge cortisolwaarden, ook als de patiënt behandeld was met morfine of dement was. Hij concludeert hieruit dat de stress van het doodgaan waarschijnlijk meer een organische dan een psychologische kwestie is.

Z.A. Erkut: The stress-axis in multiple sclerosis. Effects of sepsis, morphine and corticosteroids. Promotor is prof. dr. D.F. Swaab.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.