Ingezonden persbericht


Persbericht

Opening 150 Jaar KNMI in het 100-jarig Museon

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de wereldberoemde meteoroloog Buys Ballot het KNMI oprichtte. Wat begon met eenvoudige weermetingen is uitgegroeid tot een nationaal en internationaal bekend data- en kenniscentrum op gebied van het weer, klimaat en seismologie.

Het KNMI wordt om die reden bij het 100-jarige Museon voor een breed publiek in het zonnetje gezet. In een speciaal ingerichte KNMI-Lustrumzaal wordt onder meer de historie van het KNMI belicht. De bezoeker kan zien hoe er destijds werd gemeten en hoe dat nu wordt gedaan. In ziet u hoe regen, hagel of sneeuw ontstaat. Tevens wordt aandacht geschonken aan de impact van het weer op diverse maatschappelijke begrippen zoals bijvoorbeeld kunst en oorlog. Tevens is dè stoel van Buys Ballot te zien, waarop hij vast zijn wereldberoemd geworden wet bedacht heeft. Daarnaast zijn er zijn diverse interactieve spellen voor jong en oud. In de tentoonstelling is een televisie opnamestudio nagebootst waar de bezoeker zelf het weer kan presenteren. De KNMI-expositie is tot en met 2 januari 2005 te bezoeken.

KNMI publiekslezingen
Gedurende de expositie geven KNMI-ers 6 duo-publiekslezingen. Een seismoloog vertelt over aardbevingen in Nederland, klimaatdeskundigen over seizoensverwachtingen, de ozonlaag of het broeikaseffect en meteorologen over wolken als weervoorspellers of satellieten en het weerbericht. De lezingen vinden plaats in de aula van het Museon op dinsdagmiddag (11 mei, 8 juni, 14 september, 12 oktober, 9 november, 14 december) en zijn onderdeel van het reguliere dinsdagmiddag lezingen programma van het Museon. Aanvang 13.30 uur.

Activiteiten in het kader van 150 jarig KNMI
Rond het thema weer, klimaat en seismologie worden verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud, bij regen en zonneschijn. Zie voor actuele informatie www.museon.nl .

Lustrum telefoonkaarten
KPN brengt ter gelegenheid van 150 Jaar KNMI drie speciale lustrum telefoonkaarten uit. Weer en poëzie komen elkaar hier op een unieke wijze tegen. Op het weer geënte dichtregels van de bekende dichters K. Schippers, Alfred Schaffer en Martin Reints, staan op de achterzijde, de bijbehorende zeer creatieve weerkaarten naar idee van de ontwerpgroep Experimental Jetset op de voorzijde.

Noot voor de pers
De alom bekende weerman en oud KNMI-er John Bernard zal de opening 150 Jaar KNMI bij het Museon verrichten door genoemde unieke telefoonkaarten te onthullen en voor het eerst in gebruik te nemen op een wel zeer gepaste wijze. U wordt bij deze van harte uitgenodigd deze opening op dinsdag 11 mei a.s. bij te wonen. Het programma vindt u op de achterzijde.

Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting KNMI (tel. 030 - 2206 386/317 of buiten kantooruren 06 - 53214364, of e-mail persvoorlichting@knmi.nl) of
persvoorlichting Museon (tel. 070 - 3381433, email aagema@museon.nl of 070 -3381421, email rdwinter@museon.nl) Voor vragen over de telefoonkaarten kunt u contact opnemen met Bram Oudshoorn, tel. 070 - 446 63 00. De opening begint om 16:00 uur, maar u kunt natuurlijk de eerste KNMI-lezingen daarvòòr bijwonen.

Het programma ziet er als volgt uit:

13.30 Eerste KNMIlezingen
"Klimaatverandering, toen en nu"
door klimaatdeskundige Günther Können
en
"Reconstructie van het 18e eeuwse klimaat op de oceanen" door maritiem meteoroloog Frits Koek

16.00 Opening 150 Jaar KNMI bij het Museon
door Monique Somers

16.10 Toespraak over 150 jaar KNMI
door KNMI directeur Joost de Jong

16.20 Aanbieding 150 jaar KNMI-telefoonkaarten
door directie KPN aan John Bernard

16.25 Openingshandeling door John Bernard

16.45 Bezoek aan de 150 Jaar KNMI expositie

17.15 Receptie

18:00 Einde programma