Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Maastricht, 29 april 2004

11 mei 2004 Grand Opening van de uitbreiding
van Best Western Grand Hotel de l'Empereur Maastricht ____________________________________________

Na de succesvolle viering van het honderdjarig bestaan van Best Western Grand Hotel de l'Empereur Maastricht in 2002, opent deze "Grande Dame" op 11 mei aanstaande met veel grandeur haar nieuwste uitbreiding. Negenenzestig luxe hotelkamers, waaronder zeven penthouse-kamers en drie bruidssuites. De nieuwe "Les Grands Salons de Congrès & Fêtes" biedt zeven multifunctionele zalen met een capaciteit van vijf tot duizend personen met als paradepaardje de grote Balzaal met balkon en statietrap. De zalen komen uit op de hoteltuin met mediterrane sfeer. De nieuwe ondergrondse parkeergarage telt achtentachtig plaatsen. Na deze uitbreiding beschikt het hotel in totaal over honderdvijftig kamers. Met rècht een "Nouvelle Grande Dame".

Barokke siersmeedkunst en gouden kroonluchters
Het oorspronkelijke deel van het hotel is een Jugendstil Rijksmonument en ademt nog de authentieke sfeer van toen. Een rijk gebeeldhouwde gevel van zachtgeel mergelsteen, afgewisseld met goud, balkons en prachtige glas-in lood ramen. De nieuwe vleugel toont een ontwerp van deze tijd met mooie, strakke lijnen en de inrichting, met alle moderne comfort, is speels en fantasievol. De Balzaal heeft een schitterend balkon en een statietrap van prachtig barok siersmeedwerk, handgesmeed door Rein Tupker. In elke zaal hangt een unieke gouden kroonluchter, ontworpen door Brand en van Egmond.

Schilderijen van Gertie Bierenbroodspot
In zowel de nieuwe entree als de balzaal hangt een speciaal in opdracht van het Grand Hotel gecreëerde schilderijen van de bekende kunstenaresse Gertie Bierenbroodspot i.s.m. Gallery Bell 'Arte met imposante en klassieke thema's. Het schilderij "de triomph van Keizer Augustus" in de entree heeft als stralend middelpunt een levensgrote Empereur: de eerste keizer Augustus Ceaser Imperator. Een indrukwekkend welkom.

Vensterbankjes
De nieuwe luxe kamers beschikken naast alle comfort van een 4 sterren hotel over een bijzonder meubelstuk: een èchte vensterbank. Een bankje, geïntegreerd in de raampartij. Genieten van een goed glas wijn een boek en het uitzicht op het komen en gaan op het Stationsplein of de rust van de hoteltuin.

Stadsbus Maastricht
In de nieuwe vleugel van het hotel zijn de kantoren lokaal openbaar vervoer van de Stadsbus Maastricht BV gevestigd.

Grand Opening
De opening op 11 mei a.s. wordt gevierd met een feestelijke receptie. De openingshandeling wordt verricht door de Burgmeester van Maastricht, Drs. G. Leers en de heer Mr. G. van Eijl, eigenaar van Amrâth Hôtels & Restaurants. Het programma is als volgt:
16.00u: Aanvang feestelijke receptie
17.30u: Openingshandelingen
20.30u: Thuisreis genodigden
"La Nouvelle Grande Dame" zal zich op tal van manieren presenteren, onder andere met activiteiten in de nieuwe zalen, rondleidingen door het hotel en culinair amusement.

Amrâth Hotels & Restaurants
Het Best Western Grand Hotel de l'Empereur behoort tot de Amrâth Hôtels en Restaurants, eigendom van de familie Van Eijl uit Bussum. Deze Nederlandse hotelgroep staat in de komende jaren voor een aanzienlijke expansie bestaande uit de bouw van een vier sterrenhotel in Alkmaar, de bouw van het Grand Hotel Frans Hals in Haarlem, de verbouwing van het Scheepvaarthuis in Amsterdam tot een vijf sterrenhotel en de realisatie van de uitbreidingen Best Western Amrâth Hotel Born en Hotel Lapershoek in Hilversum.

Partners en investering
o Opdrachtgever : De eigenaar van de Amrâth Hotels & Restaurants, de familie van Eijl uit Bussum o Architect : Architectenbureau Humblé Neuhof, Maastricht o Aannemer : Stevacon Beton- en Industriebouw, Meerssen o Constructeur : Thema Ingenieurs, Maastricht
o Technisch adviseur : Curvers Raadgevende Ingenieurs, Gulpen o Installaties : Burgers Ergon Installatietechniek, Geleen o Inrichting : Koele Interieurbouw, Wezep
o Kunstwerken : Gertie Bierenbroodspot, Gallery Bell 'Arte, Maastricht o Kunstsmeedwerken : Rein Tupker, Soest
o Kroonluchters : Brand en van Egmond, Naarden

o Totale investering : Circa E 10.000.000

Bijlage

BIJLAGE

Hierbij treft u informatie aan over de historische ontwikkeling en over het Grand Hotel in het algemeen.

Historische ontwikkeling
Op 27 september 1902 opende de "Grande dame", haar deuren. Als Rijksmonument in de markante Jugendstil vormt het hotel al meer dan honderd jaar het visitekaartje, het bekende stadsgezicht tegenover het centraalstation van Maastricht. De "Grande dame", getooid met gouden kroon, zou niet meer weg te denken zijn uit het stadsbeeld. De gebroeders Bosch van de Stoombrouwerij 'De Keijzer" gaven in 1899 opdracht tot de bouw van het hotel aan de Rotterdamse architect Jacques van Gils, die ook het Victoria Hotel tegenover het centraalstation in Amsterdam ontwierp. Het Grand Hotel dankt de naam "de l'Empereur" ("De Keijzer") aan haar duidelijk Parijse accent en Franse grandeur, in die tijd de stijl van de stad waar nog veel Frans werd gesproken. In 1920 komt het hotel in handen van de heer Beyersbergen, een bierbrouwer uit Breda, die zijn brouwerij 'De Drie Linden' had verkocht aan 'De Drie Hoefijzers'. Tot 1997 blijft het hotel in het bezit van drie generaties van deze familie. Het hotel volgt alle nieuwe verworvenheden op de voet: in 1908 beschikten alle kamers over warm en koud stromend water en centrale stoomverwarming. In 1913 volgde het elektrische licht in alle kamers. 1925 zag de eerste lift en in 1946 creëerde de beroemde glazenier Frans Slijpen de glas-en-lood ramen van het restaurant. De badkamers met toilet op de kamers verschenen in 1970 en in 1989 opende een nieuwbouw met 32 kamers, zalen en een binnenzwembad. De investeerder G. van Eijl kocht het Grand Hotel in 1997 en liet in 2002 de historischs gevel van het hotel volledig restaureren. Dit was de start van een nieuwe hotelgroep: "Amrâth Hôtels en Restaurants" En nu vieren wij dan deze nieuwste uitbreiding van de "Nouvelle Grande Dame".

De historie van het hotel kent vele anekdotes zoals het illegale roulettespel van de Club de Bienfaisance uit 1905. De locatie voor illegale gokpraktijken dankte zijn bestaan aan de stadsgrens van Maastricht en Meerssen, die dwars door het hotel liep en zo aan de spelers een vluchtkans bood door een uitgang naar een gemeente naar keuze.

Het Grand Hotel

Kamers
Het hotel beschikt over 150 kamers voorzien van ligbad en douche, toilet, wastafel, föhn, broekenpers, minibar, safe, telefoon, kleurentelevisie/pay tv. De kamers zijn onderverdeeld in

- 55 kamers comfort

- 62 kamers deluxe

- 19 junior suites

- 7 major suites

- 4 penthouse business suites met eigen terras
- 3 penthouse-bruidssuites met eigen terras

Les Grands Salons de Congrès et Fêtes
De 15 zalen en vergadersuites hebben een capaciteit van 2 tot 350 personen voor vergaderingen en feesten. De nieuwe zalen zijn gebouwd en ingericht naar de Congresnorm van de Nederlandse Vereniging van Congresbelangen. Voor Recepties, bruiloften, diners, (bedrijfs-)feesten loopt de capaciteit op tot ca 1.000 personen.

Restaurants
Het à la carte restaurant biedt plaats aan 65 personen en de bar/brasserie aan 80 personen.

Faciliteiten
De hotelgasten hebben gratis toegang tot het verwarmde binnenzwembad, tegen betaling kunnen zij gebruik maken van de sauna en het solarium. In de lobby bestaat de mogelijkheid tot internettoegang. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes verkrijgbaar. Binnen een cirkel van circa tien kilometer zijn nagenoeg alle sporten te beoefenen.

Ligging, bereikbaarheid en parkeergarage.
Het hotel ligt direct tegenover het centraalstation van de NS en het Busstation, in het centrum van Maastricht. Het is gemakkelijk te bereiken vanaf de snelwegen en Maastricht - Aachen Airport is slechts tien kilometer verwijderd. Het hotel beschikt over een eigen parkeergarage met 88 plaatsen.