Gemeente Dordrecht


---

Veilig wonen

Vincent Brinkhof
De gemeente Dordrecht houdt samen met de politie, Woningstichting Progrez en een aantal Dordtse bedrijven op dinsdag 11 mei een (inloop) informatieavond over het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). De informatieavond is bestemd voor bewoners van een gedeelte van de wijk Sterrenburg en vindt plaats tussen 19.30 en 22.30 uur in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg.

Uitnodiging en prijzen
De betreffende bewoners ontvangen binnenkort een persoonlijke uitnodiging van Burgemeester en Wethouders voor de informatieavond. Het college roept bewoners op naar de informatieavond te komen en zodoende ook hun steentje bij te dragen aan de veiligheid van hun woning. Op de brief is een sleutel geplakt, waarmee de bewoners op de informatie avond kans maken op een van de prijzen, beschikbaar gesteld door de deelnemende bedrijven. `Past de sleutel in het slot' dan maakt men kans op een PKVW goedgekeurd Driepuntsslot voor de woning ter waarde van 450 Euro, hang-en sluitwerk ter waarde van 250 Euro of een rookmelder. Prijswinnaars worden binnen twee weken na de informatieavond uitgenodigd voor de prijsuitreiking.

Doelstelling
Doel van het PKVW is door een zorgvuldig ontwerp en beheer van de gebouwde omgeving, de kans op woninginbraken zoveel mogelijk te verminderen. In Dordrecht wordt het Politie Keurmerk veelal toegepast bij nieuwbouwwoningen en grootschalige herstructureringsprojecten. Toepassing van het eisenpakket voor de woning, in de vorm van fysieke barrières zoals goedgekeurd hang- en sluitwerk, zorgt bijvoorbeeld voor een sterke vermindering van de kans op inbraak.

Proefproject
De gemeente Dordrecht wil nu door middel van een proefproject in een gedeelte van de wijk Sterrenburg onderzoeken of toepassing van het PKVW voor bestaande woningen in Dordrecht mogelijk is. In samenwerking met de politie, Woningstichting Progrez, de firma Lips en de officiële PKVW bedrijven Alfa Glas BV, Aannemersbedrijf Pullen BV, Mastermate Tackenberg Bouw-Service BV en Verboom en de Meer, wordt een informatieavond georganiseerd waar bewoners afspraken kunnen maken voor advisering over de toepassing van het PKVW voor de eigen of huurwoning.
De aanwezige, bij het PKVW aangesloten bedrijven mogen net als de politie adviezen geven over het Politiekeurmerk Veilig WonenÒ . Zij kunnen op afspraak de woning vrijblijvend schouwen en adviseren over de maatregelen, inclusief de kosten, die moeten worden genomen om de woning te beveiligen volgens het eisenpakket van het PKVW.