Gemeente Heerenveen

Schoolbus " Een goede start" stopt in Heerenveen voor informatie over ontwikkeling van jonge kinderen

03/05/2004

Op vier locaties in de gemeente Heerenveen stopt op dinsdag 11 mei aanstaande een schoolbus in het kader van het landelijk project "Een goede start". In en rond een oude Amerikaanse schoolbus kan men terecht voor informatie over de opvoeding en ontwikkeling van jonge kinderen.

In Heerenveen zijn verschillende voorzieningen voor jonge kinderen, zoals peuterspeelzalen, het consultatiebureau en de bibliotheek. Ook vinden, onder andere in buurthuizen, veel verschillende activiteiten plaats die de ontwikkeling van kinderen ten goede komen. In Oudeschoot wordt met de zogenaamde Piramide- methode aandacht besteed aan een goede start op de peuterspeelzalen en in de groepen 1 en 2 van de basisscholen. In woonwijk de Greiden wordt na de zomervakantie met deze methode gestart.

Het project "Een goede start" is bedoeld om ouders/verzorgers van jonge kinderen antwoord te geven op vragen over de ontwikkeling van hun kind. Dat kan van alles zijn. Is spelen goed voor mijn kind? En hoe stimuleer ik dat? Is een peuterspeelzaal belangrijk voor de ontwikkeling van mijn kind? En wat kan ik daar verwachten? Waar kan ik terecht als ik niet weet of het goed gaat met mijn kind? Wat is er eigenlijk in Heerenveen op dat gebied. Is voorlezen belangrijk voor de ontwikkeling van mijn kind? En hoe kom ik aan leuke boeken zonder dat dat veel geld kost? Welke soorten opvang zijn er voor mijn kind en hoe gaat dat eigenlijk?

Stopplaatsen

De informatiebus stopt op vier plaatsen in Heerenveen:

10.00 uur bij wijkcentrum de Kempenaer, Dr. Wumkeslaan 4 in Heerenveen-Midden;

11.30 uur bij wijkcentrum de As, Weegbree 72 in de Greiden;

13.00 uur bij buurtcentrum de Rank, Stevinstraat 2 in Oudeschoot;

15.00 uur bij buurthuis de Stoater, Gentiaansingel 5 in Jubbega.

De stops duren ongeveer één uur. Veel organisaties hebben dan informatiemateriaal over de opvoeding en ontwikkeling van jonge kinderen in en rond de bus beschikbaar. In de bus zelf worden verschillende video's vertoond met informatie over peuterspeelzalen en andere activiteiten. Ouders/verzorgers hebben dan de gelegenheid vragen te stellen of gewoon eens met anderen te praten over wat goed is voor hun kind. Vanzelfsprekend zijn er ook voor de kinderen veel activiteiten georganiseerd. Op alle locaties is een leuk programma met activiteiten voor kinderen, onder andere door de theater-schminkgroep `Olleke Bolleke'. Er worden bijvoorbeeld ballonnen gevouwen, kinderen kunnen geschminkt worden, en er is een poppenkast voorstelling of er wordt voorgelezen.

Deelnemende instanties van deze campagne zijn FORUM (Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling), Stichting Caleidoscoop, SKEP (Stichting Kinderopvang en Peuterspeelzalen), Thuiszorg de Friese Wouden, Stichting Vluchtelingenwerk, Openbare Bibliotheek Heerenveen, ROC Friesland (Regionaal onderwijs Centrum) en de gemeente Heerenveen.