Gemeente Den Helder

06-05-2004 Wat heb ik aan politiek en wat heeft de politiek aan mij? Cursus voor vrouwen die zich willen oriënteren

Politiek: wat heb je er aan? Nou, vast meer dan u denkt! Bovendien hebt u ook zelf invloed op de manier waarop uw stad wordt bestuurd. Toch niet onbelangrijk. Voor degenen die meer willen weten over het antwoord op de bovengenoemde vraag verzorgt de stichting Zij-aan-Zij een aantal cursussen over politiek. De eerste gaat aankomende dinsdag, 11 mei, van start.
Zij-aan-Zij organiseert de bijeenkomsten met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. De stichting richt zich vooral op vrouwen die interesse hebben in de politiek maar die zich eerst willen oriënteren, zonder verplichtingen. Doel van de stichting is vooral vrouwen te laten nadenken over wat politiek in hun leven zou kunnen betekenen en ervoor te ijveren dat meer vrouwen deel uitmaken van de gemeenteraad en/of besturen.

Onderwerpen
Wat komt er tijdens de bijeenkomsten zoal aan de orde?
-de staatkundige opbouw van een gedecentraliseerde eenheidsstaat zoals Nederland is;

- de taken en bevoegdheden van volksvertegenwoordigers en het bestuur (in het nieuwe duale systeem) in gemeenten en in provincies;
- de plaats en het functioneren van een fractie(lid) in relatie tot het bestuur

- de relatie tot het ambtelijk apparaat;

- de informatievoorziening;

- analytisch en onafhankelijk denken; van de eigen cultuur naar de plaats van jouw cultuur in de samenleving;

- verhoudingen en omgaan met conflicten;

- omgevingsfactoren, achterban, maatschappelijke contacten van de gemeente, de provincie, het rijk en Europa, in relatie tot de politieke partij die de fractie vertegenwoordigt;
- deskundigheidsbevordering;

- de randvoorwaarden om de functie te kunnen vervullen.

Mevrouw Aly Verhoog-Bokma van Holland Connection heeft de cursus ontwikkeld en voert die ook uit. Het gaat om vijf bijeenkomsten op dinsdag 11 mei, dinsdag 18 mei, dinsdag 25 mei, donderdag 3 juni en dinsdag 15 juni (ook uitreiking certificaten). Ze worden van 19.30 tot 22.00 uur gehouden in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20. De kosten bedragen 42,50 inclusief consumpties, studiemateriaal en een statiegeld van 7,50, een bedrag dat u aan het einde van de cursus terugkrijgt.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Vera Tuin, secretaris van de stichting Zij-aan-Zij Den Helder, telefoon 0223 - 625500.

Missie
Zij-aan-Zij vindt dat de gemeentepolitiek een afspiegeling moet zijn van de samenleving. Daarom moet de diversiteit (kwaliteit) in de politiek worden vergroot. Nieuwe kwaliteiten (in termen van het hebben van visie, herkenbaarheid en communicatie) in het openbaar bestuur zijn daarbij belangrijk. Ook moet er aandacht en energie worden gestoken in het werven, selecteren en behouden van (toekomstige) kandidaten. Daarom zal de stichting tot de gemeenteverkiezingen in 2006 campagne voeren opdat sociaal-maatschappelijke en politiek betrokken personen (vrouwen) die voldoen aan het geschetste profiel, zich kandidaat stellen. Daarnaast zal Zij-aan-Zij de politieke partijen beïnvloeden om deze kandidaten op een verkiesbare plaatsen te zetten.