Gemeente Den Haag

mei 2004
Inloopavond plannen verbetering infrastructuur rondom A12 (6 mei)

In het gebied gelegen tussen Buitenplaats Ypenburg, Forepark, Leidschenveen en Nootdorp wordt de komende jaren een groot aantal infrastructurele projecten uitgevoerd. Dinsdag 11 mei 2004 wordt hierover van 17.00 uur tot 21.00 uur een inloopavond georganiseerd in Partycentrum het Witte Paard (Gildeweg 2, Nootdorp). Het is de tweede keer dat deze avond wordt georganiseerd. Vorig jaar bezochten enkele honderden belangstellenden de inloopavond. De avond is bedoeld voor omwonenden en belangenorganisaties om kennis te nemen van de voortgang van de projecten in het gebied rondom de A12.

De volgende organisaties zijn dinsdagavond aanwezig: Gemeente Pijnacker-Nootdorp, Gemeente Den Haag, Rijkswaterstaat, het stadsgewest Haaglanden, ProRail, Projectorganisatie RandstadRail, Samenwerkingsverband Ypenburg en Ontwikkelingsbedrijf Leidschenveen.

Er is informatie verkrijgbaar over de volgende projecten:

De aansluiting A12 - Nootdorp
Rijkswaterstaat verbetert de aansluiting van Nootdorp op de A12. Het project omvat onder meer aanpassingen aan de op- en afritten naar de omliggende gemeenten en de nieuwe woongebieden (Leidschenveen en Ypenburg). Zo wordt een uit twee rijstroken bestaande verhoogde rotonde aan de noordzijde van A12 aangelegd met daarbij een aansluiting op de rotonde in de Veenweg. Er komt één viaduct over de A12 en over de Goudse spoorlijn. Daarnaast komt een nieuw viaduct direct ten zuiden van het bestaande viaduct over de Veenweg.

De onderdoorgang A12 en de fietstunnel Veenweg
Om de VINEX-locaties Ypenburg en Leidschenveen met elkaar te verbinden wordt door het stadsgewest Haaglanden een nieuwe onderdoorgang onder de A12 en de daarnaast gelegen spoorlijn Den Haag-Utrecht gebouwd. Deze nieuwe onderdoorgang zal worden gebruikt door autoverkeer, langzaam verkeer (fietsers en voetgangers) en de HOV-Lijn Leidschendam-Delft (Lijn 19). Het huidige viaduct onder de A12 in de Veenweg krijgt een bestemming voor uitsluitend langzaam verkeer (fietsers en voetgangers).

Realisatie van de Nootdorpboog
ProRail legt, ter hoogte van Nootdorp en Leidschenveen, de Nootdorpboog aan. De Nootdorpboog is een 1500 meter lange enkelsporige railverbinding tussen de spoorlijn Gouda - Den Haag en de spoorlijn Den Haag - Rotterdam (Hofpleinlijn). Het is een essentiële schakel voor RandstadRail, want zonder de Nootdorpboog kan RandstadRail niet rijden.

RandstadRail
Het project RandstadRail zorgt ervoor dat het openbaar vervoer zich aanpast aan de toenemende verstedelijking en beter is afgestemd op de behoefte aan betrouwbaar en comfortabel openbaar vervoer. De treinverbindingen van de Zoetermeerlijn en de Hofpleinlijn worden hiervoor de komende jaren omgebouwd tot zogenaamde lightrail-verbindingen. Het wordt dan mogelijk om vanuit de toekomstige haltes Leidschenveen en Forepark direct door te rijden naar Rotterdam met als eindpunt Rotterdam Slinge, Zoetermeer en Zoetermeer-Oosterheem of naar Den Haag met als eindpunt Loosduinen of De Uithof.

Afsluiting overweg Veenweg
De overweg Veenweg wordt van december 2004 tot juni 2005 afgesloten om de Nootdorpboog op de spoorlijn Den Haag- Gouda aan te sluiten. Fietsers en voetgangers kunnen in die periode gebruik maken van de nieuwe fietstunnel die onder het spoor wordt aangelegd. Voor het overige verkeer wordt een maatregelenpakket ontwikkeld om de bereikbaarheid van Ypenburg en Nootdorp zo veel mogelijk op peil te houden.

Belangstellenden die de bijeenkomst niet kunnen bijwonen, kunnen een korte beschrijving van de plannen afhalen op het stadsdeelkantoor Leidschenveen- Ypenburg, het servicepunt Nootdorp en de informatiecentra van Leidschenveen en Buitenplaats Ypenburg. De informatie staat ook op de internetsites van Den Haag (www.denhaag.nl) en de betrokken organisaties.