NATIONAAL FONDS OUDERENHULP



Nationaal Fonds Ouderenhulp geeft officiële startsein SeniorLink

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp geeft dinsdag 11 mei om 10.30 het officiële startsein voor SeniorLink, het systeem dat oplichting onder ouderen tegengaat. SeniorLink wordt in Apeldoorn gedurende een half jaar door ouderen uitgetest.

De eerste gebruiker, mevrouw Jonker en de directeur van het Nationaal Fonds Ouderenhulp Jan Romme, zullen met een symbolische druk op de knop de start geven van het systeem. Wethouder M.S.G. Walma-Schreur overhandigt vervolgens een cadeau aan mevrouw Jonker. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp wil in de toekomst SeniorLink landelijk uitbouwen omdat oplichting onder ouderen een groeiend en onderbelicht probleem is.

SeniorLink is een alarmeringssysteem dat naast de voordeur wordt geplaatst. De bewoner kan bij een vermoeden van onraad op de knop drukken. Vervolgens luisteren medewerkers mee met het gesprek, de persoon aan de deur kan nagetrokken worden of de politie opgeroepen. Door middel van een sticker kunnen medewerkers van nutsbedrijven in Apeldoorn snel nagetrokken worden. Om het alarmeringssysteem optimaal te laten werken, zijn er afspraken gemaakt met de nutsbedrijven, waaronder de NUON en de politie. Daarnaast gaat het systeem eenzaamheid onder ouderen tegen, omdat de centrale regelmatig zelf contact met de oudere opneemt.

Uit onderzoek in Nederland en Engeland is gebleken dat ouderen steeds vaker slachtoffer worden van oplichting en bedreiging. Daarnaast doen ouderen weinig aangifte omdat ze zich schamen en weinig vertrouwen hebben dat de politie daadwerkelijk iets met de aangifte doet. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp vermoedt dat de bestaande cijfers daarom geen juist beeld geven van dit probleem en start daarom binnenkort met een uitgebreid vervolgonderzoek naar oplichting, bedreiging en het aangiftegedrag van ouderen.

Tijdens de officiële start wordt een persconferentie gehouden over SeniorLink in een omgebouwde bus voor de deur van mevrouw Jonker. Deze bus zal in de toekomst vaker ingezet worden door het Nationaal Fonds Ouderenhulp.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met communicatie coördinator Elke van Wageningen: 030-6567774, 06-42582774 of e.vanwageningen@ouderenhulp.nl

Programma start SeniorLink op dinsdag 11 mei

10.30: Ontvangst in een grote omgebouwde bus met koffie, thee en cake.

10.40: Jan Romme, directeur van het Nationaal Fonds Ouderenhulp, licht
SeniorLink toe.

10.45: Slachtoffer van oplichting Dieneke Hattink vertelt wat haar overkomen is.

10.50: Mevrouw Jonker, gebruiker van SeniorLink, legt het belang van
SeniorLink uit.

10.55: Directeur John Deighton van Attendo - het bedrijf dat SeniorLink
uitvoert . licht de technische kant van SeniorLink toe.

11.00: Officiële startsein SeniorLink. Dit gebeurt door mevrouw Jonker en
Jan Romme met een symbolische druk op de knop van het systeem
SeniorLink.

11.05: De Apeldoornse wethouder welzijn, zorg, ouderen en sociale zaken M.S.G Walma-Schreur, biedt mevrouw Jonker een cadeau aan en
houdt een korte speech.

11.10: Mogelijkheid tot het stellen van vragen. Aanwezig zijn o.a.
medewerkers van de politie en de NUON.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elke van Wageningen, communicatie coördinator van het Nationaal Fonds Ouderenhulp. Tel: 030-6567774 of 06-42582774
Email: e.vanwageningen@ouderenhulp.nl

(het adres kan verkregen worden via het Nationaal Fonds Ouderenhulp, dit i.v.m. het waarborgen van de privacy van mevrouw Jonker.)


07 mei 04 15:52