RUTGERS NISSO GROEP


Utrecht, 10 mei 2004

'Zwijgen is zonde'
Praten over seksualiteit in een multiculturele samenleving

Op dinsdag 11 mei aanstaande presenteert de Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit, op de Universiteit van Tilburg haar nieuwe boek 'Zwijgen is zonde'. Op heldere wijze geeft dit boek inzicht in de heersende opvattingen over relaties en seksualiteit binnen de in Nederland meest vertegenwoordigde godsdiensten. De Rutgers Nisso Groep levert hiermee een genuanceerde bijdrage aan actuele discussies over religieuze normen en waarden ten aanzien van seksualiteit.

'Zwijgen is zonde' is in de eerste plaats geschreven voor mensen die seksualiteit bespreekbaar willen maken in multireligieuze en multiculturele groepen jongeren. De achtergrondinformatie en praktische tips in het boek maken het eenvoudiger te praten over gevoelige thema's als homoseksualiteit, abortus en anticonceptie. Daarnaast is 'Zwijgen is zonde' interessant voor iedereen die meer wil weten over de diverse opvattingen ten aanzien van relaties en seksualiteit die heersen binnen verschillende religies.

Zowel in persoonlijke als professionele gesprekken over relaties en seksualiteit is het lastig rekening te houden met de verschillende opvattingen over seksualiteit en relaties. Vaak worden hierbij grenzen overschreden, meestal onbewust en onbedoeld. Bijvoorbeeld doordat iemand opmerkt masturbatie vies te vinden. Of beweert dat kortgerokte vrouwen uit zijn op seks. Maar ook wanneer iemand zegt het belachelijk te vinden als mensen wachten met seks tot na het huwelijk.

Het bespreken van relaties en seksualiteit blijft noodzakelijk volgens de Rutgers Nisso Groep, met name bij jongeren. Behalve voorlichting over geslachtsorganen en veilig vrijen is seksuele vorming belangrijk: het leren van vaardigheden om over seks te communiceren, rekening houdend met zowel de eigen gevoelens, normen en waarden als met die van anderen. Jongeren leren hierdoor hun eigen grenzen kennen en gaan beseffen dat deze per persoon verschillen.

De Rutgers Nisso Groep wordt vaak benaderd met vragen als: 'Wat zegt de Koran nou écht over homoseksualiteit?', 'Hoe bespreek je vrouwenbesnijdenis in een groep Afrikaanse meisjes?', 'Hoe ga ik om met stereotype opvattingen over seks die in Nederland al jaren zijn achterhaald?'.

'Zwijgen is zonde' geeft geen pasklaar antwoord op dergelijke vragen. Dit zou de variëteit aan opvattingen binnen één bepaalde godsdienst tekort doen. Op basis van literatuuronderzoek beschrijven de auteurs in grote lijnen de fundamenten van het Christendom, de Islam, het Hindoeïsme, Boeddhisme, Jodendom en Animisme. Voorts worden verschillende denkbeelden behandeld die binnen de afzonderlijke religies bestaan ten aanzien van voor- en buitenhuwelijkse seks, masturbatie, anticonceptiegebruik, abortus, homoseksualiteit en celibaat. Waar mogelijk wordt ook aangegeven of immigratie naar Nederland heeft geleid tot een verandering hierin.

'Zwijgen is zonde' staat ook stil bij (voor)oordelen en misverstanden over seksualiteit en anticonceptie die leven in Nederland. Deze worden vooral veroorzaakt door onvolledige seksuele voorlichting en minder door religie of etniciteit. Tevens verwijst het boek naar de seksuele en reproductieve rechten die door bijna alle landen ter wereld zijn erkend en getekend. Seksuele vorming en beleving zijn mensenrechten die religieuze of culturele bezwaren overstijgen. Zwijgen over seksualiteit is daarom zonde.


---