RDW

Zoetermeer, 11 mei 2004

Eerste zonneauto krijgt kenteken

De RDW heeft de snelste zonneauto ter wereld, de Nuna-2, gekeurd voor (tijdelijke) toelating tot de weg. Daarmee is de komst van de eerste zonneauto op de Nederlandse weg een feit. Dinsdag 11 mei om kwart over tien wordt de Nuna-2 door Wubbo Ockels op het Binnenhof in Den Haag officieel aan de pers gepresenteerd. Hierbij overhandigt Hans van der Bruggen (adjunct-directeur RDW) de kentekenplaat, de kentekendocumenten en de ontheffing voor het gebruik van de Nederlandse weg aan het Nuon Solar Team.

Het Nuon Solar Team maakt van 29 mei tot en met 11 juni een Europese promotietour voor de voordelen van zonne-energie. De tourrit heeft een lengte van 6500 kilometer en begint in Griekenland. Op 4 juni doorkruist de zonneauto Nederland met een tussenstop in Delft en Amsterdam. De finish is gepland in Portugal, waar op dat moment het EK voetbal van start zal gaan.

Het voertuig zal onder continue begeleiding een vooraf uitgestippelde route rijden. Naast het verzorgen van de test, kentekenafgifte en de ontheffing, geeft de RDW een brief aan het team mee waarin de algemeen directeur van de RDW collega-organisaties verzoekt het voertuig ook in hun land te laten rijden en ontheffing te verlenen.

Tijdens de tour organiseert het team nog een internationale tekenwedstrijd, waarbij kinderen van Europa hun eigen duurzame ideeën op papier kunnen zetten. Die tekeningen, die in de duizenden exemplaren zullen lopen, zullen in Portugal door het Nuon Solar Team worden aangeboden aan een internationaal publiek.
---

RDW

De RDW registreert gegevens van voertuigen, hun eigenaren/houders en de afgegeven documenten zoals kenteken- en rijbewijzen. Het verstrekken van informatie over deze zaken aan derden hoort hierbij. Daarnaast bewaakt RDW de veiligheids- en milieuaspecten van het Nederlandse voertuigpark en schept zij voorwaarden ter voorkoming en bestrijding van fraude en criminaliteit. Vanuit deze achtergrond adviseert de RDW belanghebbenden, voert zij overleg in EG- en ECE-verband en speelt zij een centrale rol in de internationale informatie-uitwisseling.

© RDW 11-05-2004 v 1.0