Ingezonden persbericht


Europees importverbod illegaal gekapt hout hard nodig

Greenpeace toont gebruik illegaal hout aan in gebouwen Europese Unie

Vijftig actievoerders van Greenpeace leveren vanmorgen FSC-gecertificeerd hout af bij het gebouw van de Economische en Sociale Commissie in Brussel. Het Europese Unie gebouw wordt op dit moment gerenoveerd met verdacht hout, afkomstig van bedrijven die illegaal gekapt hout gebruiken. Hetzelfde geldt voor de verbouwing in het Berlaymont gebouw, ook van de EU. Dit blijkt uit onderzoek door Greenpeace (1). Een van de houtleveranciers gebruikt zelfs hardhout uit beschermd gebied in Indonesië, waar de zeer bedreigde Sumatraanse tijger voorkomt. Met de actie wil Greenpeace de Europese Unie en haar aannemers laten zien, hoe gemakkelijk het is voor oerbosvriendelijk hout te kiezen.

De actievoerders hebben het ECOSOC-gebouw aan de Rue Belliard met lint afgezet, om te markeren dat het een plek is waar een misdrijf is begaan, een "Forest Crime Scene". Zij blokkeren de ingang van het gebouw met het meegebrachte oerbosvriendelijke hout, om zo de illegale renovatie te stoppen. Actievoerders van Greenpeace, afkomstig uit elf verschillende landen waaronder Nederland, onderzoeken intussen het hout in de gebouwen.

Het gebruik van dubieuze materialen voor de verbouwing komt op een saillant moment. In juni publiceert de Europese Commissie uitgewerkte voorstellen over maatregelen tegen illegaal hout. De EU is een grote afzetmarkt van illegaal gekapt hout en daarmee medeverantwoordelijk voor het verdwijnen van de laatste oerbossen. Besluitvorming over deze voorstellen heeft vermoedelijk dit najaar, tijdens het Nederlands voorzitterschap, plaats.

Greenpeace vindt dat een Europees importverbod op illegaal hout in deze voorstellen centraal moet staan. Het is echter onzeker of de EU zo ver wil gaan. Tot dusver spreekt de Commissie vooral over vrijwillige afspraken tussen de EU en landen waar illegale houtkap een groot probleem is. Greenpeace vindt deze vrijwillige benadering onvoldoende en pleit voor een compleet importverbod.

In Indonesië is bijna 90 procent van de houtkap illegaal. Veel bos is al verdwenen, wat betekent dat houtkappers hun werkterrein massaal hebben verplaatst naar beschermde gebieden. Het voortbestaan van veel zeldzame diersoorten komt hierdoor in gevaar. Ook in de laatste stukken leefgebied van de orang-utan wordt op grote schaal illegaal gekapt. Elk jaar verdwijnt in Indonesië een oerbosgebied zo groot als België. Ook de Wereldbank maakt zich ernstig zorgen, zij schat in dat in 2010 de grootste delen van de Indonesische regenwouden vernietigd zullen zijn.


1) Het hout dat is gebruikt in het gebouw van de Economische en Sociale Commissie is afkomstig van de bedrijven RSK, IKMM en Mujur, die alle handelen in hout uit de laatste regenwouden van Kalimantan en Sumatra. Ook ligt er hout van AFR, die hout uit een beschermd tijgerreservaat verhandelde. Het hout voor het Berlaymont gebouw komt van de bedrijven AFR, Korindo en Mujur. De Indonesische overheid betrapte Korindo vorig jaar nog op het verwerken van illegaal hout.

http://eu.greenpeace.org/downloads/forests/PressBriefingOnEUBuildingProjectForestCrime-Eng.pdf