Gemeente Oirschot

Inventarisatie mogelijkheden particuliere woningbouw

De gemeenteraad is van mening dat ook particulieren de mogelijkheid moeten hebben om een woning te bouwen, als ze daar een stuk grond voor hebben. Daarom wordt er gestart met een inventarisatie van de mogelijkheden. Allereerst wordt er geïnventariseerd welke particulieren graag een extra woning zouden willen bouwen, en waar ze dat dan precies zouden willen doen. Het gaat hierbij dus niet om bestaande bouwlocaties, maar om locaties waar op dit moment volgens het bestemmingsplan geen woningbouw is toegestaan. Al deze mogelijkheden worden verzameld en beoordeeld aan de hand van stedenbouwkundige criteria.

Naar aanleiding van de beoordeling ontstaat er een lijst van locaties die voor particuliere woningbouw in aanmerking komen. Jaarlijks zal er een aantal bouwmogelijkheden verloot worden onder particulieren die op de lijst staan. Vervolgens moet voor degenen die ingeloot zijn een bestemmingsplanherziening of een Zelfstandige Project Procedure gevolgd worden om de bouwmogelijkheid ook daadwerkelijk te creëren.

Zoals gezegd: op dit moment gaan we alleen nog maar inventariseren. Voor de daadwerkelijke uitvoering moet gewacht worden op een nieuwe spoedwet, die het mogelijk maakt om eventuele schade te verrekenen met de initiatiefnemer. Deze spoedwet wordt momenteel door het ministerie van VROM voorbereid en treedt vermoedelijk in het najaar 2004 in werking.

Heeft u een grote tuin of een braakliggend stukje grond, en zou u daar wel een woning op willen bouwen? Geef het ons dan vóór 31 mei door! Wij zorgen ervoor dat u alvast op de lijst terechtkomt, en laten u over enige tijd weten of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor woningbouw.

Wilt u zich aanmelden of heeft u nog aanvullende vragen? Belt u dan met Tanja van Deelen van de gemeente Oirschot, telefoonnummer (0499) 583 333. Mailen kan ook: t.vandeelen@oirschot.nl.