UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK ADAM

Tentoonstelling Typografische Schatten tot 28 mei in de UB

Tot 28 mei 2004 zijn hoogtepunten uit de Gouden Eeuw op het gebied van de boekdrukkunst te bewonderen in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA) op de expositie 'Onder handen werk: typografie in de Nederlanden 1473-1673'. De tentoonstelling is een ode aan de Nederlandse boekdrukkunst en vormgeving uit die tijd en aan de toen heersende tolerantie die spraakmakende werken heeft doen toestromen.

De expositie toont een overzicht van de evolutie van de Nederlandse boekdrukkunst en vormgeving gedurende twee eeuwen. In de Gouden Eeuw kwam de helft van alle in Europa gedrukte boeken uit Nederland. Het Nederlandse vakmanschap, maar ook de tolerantie van de Nederlanden zorgden ervoor dat deze markt zo floreerde. Veel van de te bewonderen werken, zoals 'Discours de la Methode' van Descartes, bestaan doordat de inquisitie hier niemand lastig kon vallen. In 'Onder handen werk' zijn de mooiste in Nederland gedrukte boeken te zien, zoals het enige door Rembrandt geïllustreerde boek in het Nederlands. Het oudste boek is een populaire bijbelse geschiedenis uit 1473, die de sporen vertoont van de overgang van handschrift naar boekdrukkunst. De beginletters zijn nog met de hand ingekleurd.

Samensteller Paul Dijstelberge, die inmiddels geïnterviewd is over deze bijzondere tentoonstelling voor radio, televisie en krant, is zeer content met het verloop van de expositie. Hij is zeer trots op de verzameling en wijst op de exclusiviteit van de getoonde werken. Veel van de boeken komen bijna nooit uit de magazijnen. Dijstelberge is wetenschappelijk bibliograaf aan de Universiteitsbibliotheek (UB) in Amsterdam en maker van de tentoonstelling Onder Handen Werk. Typografie in de Nederlanden 1473-1673. Bij de expositie wordt een unieke catalogus gepresenteerd op cd-rom. De digitale catalogus heeft een omvang van ruim 800 pagina's en is verkrijgbaar voor 10 euro.

Alle boeken zijn afkomstig uit de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. De Universiteit van Amsterdam beheert de belangrijkste collectie academisch erfgoed in Nederland.De Bijzondere Collecties zijn deels online vindbaar: http://www.uba.uva.nl

Tentoonstelling: Onder handen werk: Typografie in de Nederlanden 1473-1673
Periode: Van 19 februari 2004 tot 28 mei 2004
Openingstijden: Elke werkdag van 13:00 - 17:00
Gesloten: 20 & 21 mei
Plaats: Tentoonstellingszaal Universiteitsbibliotheek UvA, Singel 425, Amsterdam
Te bereiken: met tram 1, 2 en 5 halte Koningsplein Toegang: gratis
Samenstellers tentoonstelling: Paul Dijstelberge en Bram Schuytvlot Contactpersoon: Paul Dijstelberge p.dijstelberge@uva.nl, tel.
020-5252309/06-14388456
Op afspraak 's zaterdags rondleidingen voor groepen
---


----
Informatie:www.uba.uva.nl/actueel/tentoonstellingen.cfm Publiciteit: Eveline van Zanten tel. 020-525 3527; e-mail e.j.vanzanten@uva.nl

11 mei 04 10:23